De Soepsteen

Er zijn dorpjes waar je als reiziger met open armen ontvangen wordt. Maar dat is niet het geval in het dorpje ‘We-hebben-niks’.

Als een reiziger in zicht komt, duikt iedereen achter zijn schutting en houdt zijn adem in. Want stel je voor dat ze iets van wat ze hebben, moeten delen….

Maar op een dag komt er een reiziger naar het dorp die iets heeft meegenomen waardoor het leven van de mensen uit ‘We-hebben-niks’ voorgoed zal veranderen.

‘Hallo? Hallo?! Is er iemand?’… Alleen een kind kijkt stiekem om de hoek.

De reiziger wenkt. ‘Ik heb honger, denk je dat ze hier wat te eten hebben voor mij?’ Het kind schudt nee en zegt dat ze niks hebben in ‘We-hebben-niks’.

‘Maar ik heb wel wat voor jullie. Kijk, met deze steen maak ik soep zoals je die nog nooit gegeten hebt. Alleen, dan heb ik wel een pan met water nodig.’

Het kind rent weg en komt terug met een grote pan water. ‘Ah, da’s mooi! Kijk we leggen de steen erin…een vuurtje eronder…. en we wachten…’

Een paar mensen zijn nieuwsgierig geworden en komen dichterbij. Zou die reiziger echt van een steen soep kunnen maken? Maar dat kan toch niet? Of zou de reiziger soms kunnen toveren?

De reiziger proeft de soep: ‘Mmmm, bijna perfect, maar wat kruiden zou fijn zijn…iets van een bouillonblokje of zo?’ De reiziger kijkt verwachtingsvol rond… en even later komt er een meisje met wat kruiden.

Mmmm, oh dit smaakt goed! Maar iets zoets zou ook lekker zijn…een worteltje of zo? En misschien wat prei, dat lijkt me ook heel lekker. Het is jammer dat jullie niks hebben.

Maar daar komen een jongetje en een man met de gevraagde groente die ze kennelijk toch nog ergens hadden. En zo gaat het nog een tijdje door, er wordt van alles gebracht: boontjes, bloemkool…

Er zijn mensen die de tafels gezellig dekken en er worden lampionnen opgehangen en er blijken zelfs mensen muziek te kunnen maken!

En dan roept de reiziger: ‘Aan tafel!’

De soep gaat rond. En echt, die steen blijkt fantastisch te werken. Want de soep is de lekkerste soep die ze ooit hebben gegeten. En aan het eind van de avond bedankt de burgemeester de reiziger voor de heerlijke soep.

De reiziger staat op en zegt: ‘Dank jullie wel, inwoners van ‘We-hebben-niks’. De steen mogen jullie houden, maar dan moet je wel beloven dat jullie open staan voor anderen. En dat jullie met elkaar delen wat jullie hebben.’

Iedereen klapt en ze zwaaien de reiziger uit.

Als de reiziger het dorp uit is en niemand hem ziet, pakt hij weer een steen van de grond, doet hem in zijn tas en loopt vrolijk fluitend naar het volgende dorp.

 

(De tekst van dit verhaal komt uit een filmpje dat te bekijken is op vimeo.com/42702301)

 

Het verhaal van de soepsteen werd als spiegelverhaal gebruikt in de Regenboogdienst van 11 maart. Deze dienst was voorbereid door een groep catechisanten. Het thema van deze dienst was ‘Ik geef je te eten’.  In het spiegelverhaal en in het Bijbelverhaal van de vijf broden en twee vissen, en dus ook in de dienst, stond ‘samen delen’ centraal.

Er is veel wat je kunt delen: eten, maar ook verhalen en liederen. Wijsheid kun je delen en liefde, aandacht maar ook verdriet. En misschien is dat wel wat de kerk, de kerkdienst, zo bijzonder maakt. We komen samen om met elkaar te delen. Dat delen hebben we deze ochtend dan ook volop gedaan. We hebben veel samen gezongen, samen het verhaal beleefd en de jongeren hadden een heerlijke lunch voorbereid waar ze van uitdeelden. Ook waren er door een aantal jongeren vragen gemaakt die samen gedeeld konden worden. Deze vragen willen we ook via Andersumme nog graag met jullie delen:

 

·        Wat is jou lievelings(Bijbel-)verhaal? Waarom?

·        Wat is jouw lievelingslied?

·        Waarom ga je naar de kerk?

·        Wat is voor jou het mooiste/belangrijkste onderdeel van een kerkdienst?

·        Is er iets dat je zou willen veranderen aan de kerk(dienst) en zo ja, wat zou je dan graag willen?

·        Hoe ziet volgens jou de kerk van de toekomst eruit?

·        Welke traditie zou volgens jou moeten blijven in de kerk?

·        Waar heb jij steun aan?

·        Ervaar jij wel eens iets van God?

·        Wat of wie inspireert jou (in je geloof)?

·        Wat is voor jou een heel mooie herinnering aan de kerk en het geloof?

·        Wat heeft jou in je geloof doen groeien, of door wie kwam dat?

·        Wat is jouw unieke bijdrage aan de kerk?

·        Wat is jouw talent?

Wat denk jij dat God belangrijk vindt?