Bezichtiging Oude Helenakerk

De zomerweken breken aan en dan is het ook weer tijd om de Oude Helenakerk open te stellen voor bezichtiging. Elk jaar zetten circa dertig vrijwillige medewerkers zich in om de vele gasten te ontvangen. Dat lijkt vrij veel, maar omdat het steeds drukker wordt, kan de organisatie nog best wat geïnteresseerde medewerkers gebruiken. Het is dankbaar werk en als je een klein beetje in de historie van deze prachtige kerk geïnteresseerd bent, is het ook mooi om dit aan anderen door te geven.

Neem gerust contact op met Ad Doornink, coördinator van de groep. Hij kan je inlichten over de werkwijze, het rooster enz. Tel. 0543-723360, adencorrie@live.nl.

Met name in de vakantietijd is het vaak een drukte van belang in de kerk. Als je het gastenboek leest is men vaak verwonderd over de prachtige inrichting (ronde banken) en de fresco’s, zoals ze meestal genoemd worden. Het zijn echter ‘secco’s’. Bij het schilderen van een fresco werd de verf direct op het natte pleisterwerk aangebracht. Hierdoor is het een moeilijke en tijdrovende techniek. Bij de ‘secco methode’ werd geschilderd op (droog) pleisterwerk, en werden de pigmenten in een bindend medium opgelost, zoals ei. De verfsoort droogde mat op.

De openingstijden voor bezichtiging zijn: vanaf 6 juni a.s. tot monumentendag (8/9 september) elke woensdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en elke donderdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. Ook u bent van harte welkom.

Voor groepen zijn er ook rondleidingen mogelijk op andere dagen in de week. Misschien zit u wel eens verlegen om een activiteit met uw gasten. Nu, een rondleiding in deze oude kerk is zeer aan te bevelen. U kunt daarvoor ook contact opnemen met Ad Doornink.

Er is een nieuwe film gemaakt van de Oude Helenakerk. Het zijn prachtige opnames geworden van de rijke historie en de inrichting, met onder andere ook bijzondere opnames met een drone. Binnenkort komt de dvd te koop voor € 15.00. In KerkVenster zal vermeld worden wanneer.

De dvd kan ook besteld worden via kerkvensterwebshop.nl.

Zeer lezenswaardig is het gastenboek, dat altijd klaarligt om er opgedane indrukken in te schrijven. Naast alle loftuitingen over de prachtige kerk wordt ook vaak de uitleg over de historie, het interieur en het mooie orgel genoemd, maar bovenal roemt men heel vaak de gastvrije ontvangst van de suppoosten.
Heel bijzonder was de tekst van een gezin uit Tsjechië dat op weg was naar Spanje of Frankrijk.
Bijgaand ziet u wat zij opschreven in het gastenboek. Een Aaltenaar die de taal machtig is, was bereid om dit te vertalen. De tekst luidt:
Wij zijn in een mooie kerk. Zijn op reis naar Spanje of Frankrijk. Bidden tot God in deze kerk en aan God waar Hij ons zal brengen. Alles is nog heel onzeker.

Groeten van Vlados Tisanama Vosic; Anicliya Vosic; Dejam Vosic; Gosm Vosic; Nenago Vosic; Ligena Radoso Vosic.

Dat is toch mooi, dat mensen om allerlei redenen de Oude Helenakerk bezoeken, niet alleen om al die mooie historische zaken te bekijken, maar ook om in gebed te gaan of gewoon stil te zijn of om even tot rust te komen.

We wensen de suppoosten weer een fijn bezichtigingsseizoen toe. Dat er veel mooie ontmoetingen mogen plaatsvinden.