Jeugd & Jongeren

Dauwtrappen met de kindernevendienst

Het is een oud gebruik om met Hemelvaart vroeg in de ochtend een wandeling te maken. Dat wordt ‘dauwtrappen’ genoemd… Negentien kinderen hebben afgelopen Hemelvaartsdag een wandeling gemaakt van de Zuiderkerk naar de Ringkampsbulten. En onderweg hoorden zij het verhaal van Hemelvaart door middel van activiteiten:

Op een plek in het bos mochten de kinderen op zoek naar een cadeautje, voor iedereen was er één verstopt. Het was een stuiterbal met daarin een vlinder.

De vlinder is eerst een rups en leeft op de grond. Maar in zijn cocon veranderd de rups in een prachtige vlinder en kan hij vliegen door de lucht. Zo verbindt de vlinder de aarde met de hemel.

Met Hemelvaart denken we eraan dat Jezus weer naar God is gegaan. Jezus is een tijdje mens op deze aarde geweest en heeft ons laten zien wie God is. Jezus hoort bij de mensen op de aarde maar hij hoort ook bij God in de hemel. Met Hemelvaart ging hij terug naar God. Jezus verbindt ons mensen op aarde met God in de hemel.

De wandeling ging verder naar het Loohuisbos, daar luisterden we naar het volgende gedichtje:

Ups en downs

Jij bent een vlinder op vrolijke dagen,
je vliegt en je fladdert, bent luchtig en hups.
Ook heb je zwaardere, rustiger dagen. 
Dan ben je langzaam en stil als een rups.

Of je nu fladdert in geel en oranje
of lekker stil zit, verdiept in je brein: 
vlinder of rups …God zegt: altijd hou ik van je!
Niemand kan altijd maar luchtig zijn.

Die twee zijn dezelfde, de een is niet minder,
dus voel je gerust eens wat minder hups.
Want de rups is in wezen ... een kruipende vlinder,
de vlinder in wezen ... een vliegende rups!

 

Daarna speelden we dierenstratego. Hierbij waren we allemaal verschillende dieren, en bij dit spel was de ene wél meer waard dan de ander… Maar wat bleek? Of je nu veel of weinig waard was, we hadden elkaar nodig om het spel te kunnen winnen.

Na wat drinken en een heerlijk broodje ging de wandeltocht verder. Op een bankje naast het wandelpad hoorden we het verhaal van Hemelvaart uit de Samenleesbijbel.

In dat verhaal hoorden we dat de leerlingen alleen achterbleven met de opdracht om de mensen over God te vertellen. Maar Jezus was niet meer bij hen en Jezus is ook  niet meer bij ons om te laten zien wie God is. We moeten op zoek naar andere sporen van God. Ook al kunnen we God en Jezus niet zien, we kunnen wel zien en lezen wat ze gedaan hebben. God heeft bijvoorbeeld de wereld gemaakt. Hij heeft zijn sporen achtergelaten in zijn schepping, in de natuur.

Elk team kreeg een doosje waarop sporen uit de natuur stonden.

 

Het was de bedoeling om zoveel mogelijk sporen te vinden op het laatste stukje van de route.

Rond half twaalf kwamen we aan bij de Ringkamp, waar onze ouders ons op stonden te wachten.

Jongens en meisjes, bedankt voor de gezellige ochtend en wie weet tot volgend jaar!

 

                                                                                          de leiding van de kindernevendienst

Hoi, ik had een vraagje.
Kunnen wij met z’n 5en voor NL doet op 9 maart
iets doen bij de kerk? Groetjes….

Nu is er in de kerk altijd wat te doen, dus wat was ik blij met dit aanbod! Sinds kort wordt namelijk ook de kindernevendienst in het keldertje van Elim gehouden. De materialen had ik al wel naar beneden gehaald, maar die had ik zolang (bij gebrek aan opbergruimte) in de berging ‘gelegd’… eigenlijk moesten die een mooi plekje krijgen in het keldertje.

Vrijdagmorgen om 9 uur stonden er vijf enthousiaste meiden op de stoep van jongerenruimte ‘Het keldertje’ in Elim. En wat hebben ze goed geholpen, echt fantastisch!

Allereerst werd er een kast in elkaar gezet. Het leek een heel gepuzzel, maar door goed samen te werken stond er in no-time een mooie kast. Daarna werd al het materiaal uitgezocht, gesorteerd en opgeruimd. En het resultaat mag er zijn!

Meiden, heel erg bedankt voor jullie hulp!

Groetjes, Heidi