Ruim 1500 deelnemers aan de lichtjestocht met kerst

Goederentransport naar Jibou in Roemenië

Jibou 4 LR250Eind december is weer een truck vol goederen van Aalten naar Jibou in Roemenië gegaan.

De stichting Roemenië Aalten-Salaj is al jaren actief in de provincie Salaj, de laatste jaren vooral in de plaats Jibou.

 

Dat is ook de plaats, waar ieder jaar jongeren vanuit Aalten heen gaan, om daar samen met Roemeense leeftijdsgenoten allerlei werkzaamheden te verrichten. Zo zijn het afgelopen jaar door die jongeren een aantal flatjes opgeknapt. Daar  wonen oudere mensen, die niet meer in staat zijn dit zelf te doen en geen geld hebben om het te laten doen.

Veel oudere mensen in Jibou hebben ook andere hulp nodig. Met steun vanuit Nederland is daar door de dominee van de reformatorische kerk een vorm van thuiszorg opgezet. Een verpleegster en een sociaal werker bezoeken periodiek de ouderen om medische of andere zorg te verlenen.

Degenen, die hulp nodig hebben, verkeren meestal in behoeftige omstandigheden. Ze kunnen niet betalen voor de geboden hulp en krijgen die hulp gratis. Maar natuurlijk zijn daar wel kosten aan verbonden.

Om die kosten te kunnen betalen heeft de dominee in Jibou een tweedehands winkel opgezet. Daar worden dan goederen verkocht, die vanuit Aalten worden gebracht. Met de opbrengst van die verkoop wordt het thuiszorgwerk bekostigd. Ook als er mensen zijn, die niet kunnen betalen maar wel behoefte hebben aan bepaalde goederen of kleding, krijgen zij die gratis.

Jibou 3 LR350Met de pas vertrokken truck konden weer allerlei goederen meegegeven worden. Van matrassen tot rolstoelen, van kleding tot kinderspeelgoed, van huishoudelijke artikelen tot medische hulpmiddelen. Ook goederen waarom speciaal gevraagd is, zoals gereedschap voor een technische school, een tillift, matrassen en rolstoelen voor een tweetal ziekenhuizen, een laptop, papier en inkt voor een lagere school, knutselspeelgoed voor een kinderdagverblijf. Al deze goederen zijn verkregen van  particulieren en instanties uit Aalten en omgeving.

Dankzij de fantastische medewerking van drie chauffeurs van transportbedrijf Veenhuis en een flink aantal vrijwilligers was het laden van de 100m3 grote truck in een zaterdagmorgen gebeurd.

Als de truck in Jibou arriveert, staat daar een heel leger van vrijwilligers  klaar om te lossen. Dat gebeurt allemaal handmatig, zonder hulp van een heftruck. Niet lang daarna komt er meestal een dankbetuiging van de school of het ziekenhuis, die goederen ontvangen hebben. Natuurlijk doen de vrijwilligers van de stichting Roemenië

Aalten-Salaj al het werk om de mensen daar te helpen, maar een blijk van waardering geeft altijd nog weer extra motivatie om daarmee verder te gaan.

 Kerkenraad 
 Diaconie 
  Algemeen PGA   Algemeen PGA
  Algemeen PGB   Algemeen PGB
  Identiteitsverklaring PGA   Gemeentediaconaat
  Beleidsplan PGA   Sociaal diaconaat
  Colofon PGA   Kerkradio
  Colofon PGB   MDW
  Oecumenica   Pachtgronden
  Rapport Toekomst PGA   Vakanties
  Stuurgroep toekomst PGA
  Plaatselijke regeling PGA
 
   
   
   Links
    Landelijke PKN
    PG Bredevoort
    Overige links
    Opmerkelijke websites
   
   
   
   
   
   
 Kerkrentmeesters   Jongeren 
  Algemeen PGA   Algemeen PGA
  Algemeen PGB    Algemeen PGB
  Archief PG Aalten   Jeugdraad PGA
  Gebouwen    LeF diensten PGA
  Kerkelijk bureau PGA   N-joy PGA
  Vrijwilligers   It's4U2 PGA
  Ledenadministratie PGB   Catechese
  Collectemunten   Kinderdiensten
  Pachtgronden   Kampweken PGA
  Kerkbalans   X-player PGB
  Oppasdienst
  Kindernevendienst
  Welkomdienst
Free business joomla templates