Oecumenica

 

Oecumenica

De contacten tussen de PG Aalten en de Ev.- Lutherische Nikolai-Kirche van EisenachIets over de geschiedenis.
 In de zeventiger jaren - van de vorige eeuw - ontstond er in Nederlandse kerken een beweging om contacten te zoeken met kerken achter het ‘ijzeren gordijn’. Er werden bezoeken gebracht aan kerken in verschillende landen, zoals Polen, Tsjecho-Slowakije, Roemenië, Hongarije en de D.D.R. ( Deutsche Demokratische Republiek). Het doel van deze bezoeken was om elkaar te inspireren.
Daarbij kwamen de vragen: hoe blijven de kerken in stand in landen met een totalitair – kerkvijandig – regime? Kunnen we elkaar tot steun zijn?
Er bleek een grote behoefte te zijn aan zgn. Partnerschaften. Vanuit de D.D.R. (in de volksmond Oost-Duitsland genoemd, hoewel het een zelfstandige staat was) kwam het verzoek of er mensen in Nederland wilden corresponderen met leden van die kerken.
Zo kwam er in 1977 in Aalten een naam en een adres van een gezin in Eisenach binnen.

Na enkele jaren van persoonlijke briefcontacten vond in 1980 het eerste privébezoek aan de familie Leitner plaats. Dit bezoek maakte zoveel indruk dat de behoefte ontstond om deze ervaringen met andere mensen te delen. Er werden met meerdere mensen bezoeken gebracht en dat resulteerde, in 1983, in gesprekken met de kerkenraden in Aalten en Eisenach. Men wilde van weerskanten het contact uitbouwen tot een kerkelijk contact. Het eerste officiële bezoek had plaats in juni 1984 onder leiding van ds. Pleysant. De ontvangst was hartelijk en de Aaltenaren voelden zich welkom in Eisenach. De bezoeken waren eerst alleen mogelijk van hier naar daar. Eisenachers – en in het algemeen Oost-Duitsers – mochten niet vrij reizen naar het westen. Het heeft tot 1988 geduurd voordat we het voor elkaar kregen om een afvaardiging van de Nikolai-Gemeinde naar Aalten te laten komen. Dat was zeer emotioneel. Ineens kregen acht leden van deze kerk de kans om door het ‘ijzeren gordijn’ naar het westen te gaan.
In 1989 kwam de Wende: de val van het communistische regime. De muur in Berlijn werd gesloopt en de grens met het brede Spergebiet verdween. De contacten konden sindsdien over en weer plaatshebben. Er zijn in de loop der jaren veel Aaltenaren naar Eisenach gereisd en ook van hun kant worden de bezoeken aan Aalten zeer op prijs gesteld.
Het contact is een echt ‘Partnerschaft’ geworden.
De actuele situatie.
Het Eisenach-comité organiseert jaarlijks een uitwisseling tussen de PKN gemeente van Aalten en de Evangelisch- Lutherische Nikolai-Gemeinde van Eisenach. Het doel is nog steeds: wat kunnen we van elkaar leren? Wat kunnen we als leden van de kerken betekenen voor onze, steeds veranderende, samenlevingen?
Leden Eisenach-comite:
Astrid Simmelink-Ehmke, Kreeft 26 475913
Gerrit Hoftijzer, Kriegerdijk 4 473655
Dirk Douma, Huygenstraat 4 471407
Wim Kruisselbrink, Kruisdijk 27 466311
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Als adviserende predikant ds. Wytse Andela

 Kerkenraad 
 Diaconie 
  Algemeen PGA   Algemeen PGA
  Algemeen PGB   Algemeen PGB
  Identiteitsverklaring PGA   Gemeentediaconaat
  Beleidsplan PGA   Sociaal diaconaat
  Colofon PGA   Kerkradio
  Colofon PGB   MDW
  Oecumenica   Pachtgronden
  Rapport Toekomst PGA   Vakanties
  Stuurgroep toekomst PGA
  Plaatselijke regeling PGA
 
   
   
   Links
    Landelijke PKN
    PG Bredevoort
    Overige links
    Opmerkelijke websites
   
   
   
   
   
   
 Kerkrentmeesters   Jongeren 
  Algemeen PGA   Algemeen PGA
  Algemeen PGB    Algemeen PGB
  Archief PG Aalten   Jeugdraad PGA
  Gebouwen    LeF diensten PGA
  Kerkelijk bureau PGA   N-joy PGA
  Vrijwilligers   It's4U2 PGA
  Ledenadministratie PGB   Catechese
  Collectemunten   Kinderdiensten
  Pachtgronden   Kampweken PGA
  Kerkbalans   X-player PGB
  Oppasdienst
  Kindernevendienst
  Welkomdienst
Free business joomla templates