Nieuwe tenten voor kinderkampen

Donderdag 12 juli j.l. werden zeven nieuwe slaaptenten officieel overgedragen aan de recreatiecommissie. Voorzitter Joost Roelofsen van de recreatiecommissie heette iedereen hartelijk welkom om de overhandiging mee te maken. Na de inleidende woorden van Joost mocht de eigenaar van het kampterrein, Gerard Dibbelink, de nieuwe kampvlag hijsen, waarmee tevens het 42e kampjaar werd ingeluid.

De oude tenten waren op, niet meer waterdicht en aan de krappe kant. Met de firma Peppelman uit Zelhem waren goede ervaringen opgedaan. Twee jaar geleden fabriceerde deze firma ook de nieuwe recreatie- en keukentent. Deze laatste twee tenten zijn toen gerealiseerd doordat de recreatiecommissie winnaar werd van het Rabobank Coöperatiefonds waarmee € 7500 in de wacht werd gesleept. Met dat geld konden de nieuwe tenten worden aangeschaft worden. De tenten werden door de firma Peppelman op maat gemaakt, waarbij ook gekeken is naar het makkelijk kunnen opbouwen en afbreken van de tenten, geen onbelangrijke factor, want ook dat is elk jaar weer een hele klus voor de groep vrijwilligers die dit verzorgt. Ook de nieuwe slaaptenten zijn gemaakt door deze firma, evenals de tenten uit 1976.

De nieuwe slaaptenten zijn ruim, er kunnen circa tien kinderen in één tent. Ze zijn  hoog, de kinderen kunnen er ruim in staan. De tenten geven veel licht, de daken  zijn voorzien  van wit zeil en er zijn zelfs lampen aanwezig. De constructie is heel  degelijk, van gegalvaniseerde buizen, dus duurzaam en voorzien van een waterdicht grondzeil.

Ook het gedoe met scheerlijnen is tot een minimum beperkt. Om dit alles te bekostigen waren de reserves van de recreatiecommissie niet toereikend. Aangezien de recreatiecommissie onder de diaconie valt,- daarover zo dadelijk meer – heeft de diaconie besloten om de tenten voor het grootste deel te financieren.

Met de ingebruikname van de nieuwe slaaptenten is het kinderkamp weer geheel bij de tijd. Er staan nu zeven nieuwe slaaptenten, twee grote recreatietenten van tien meter doorsnee, een uitgebreide en ruime keukentent met complete inventaris, een toilet/douchewagen en een materiaalwagen. Dit alles wordt onderhouden, opgebouwd, weer afgebroken en schoongemaakt door een grote groep vrijwilligers.

Kampterrein

Al dat nieuwe materiaal verdient natuurlijk ook een goed kampterrein. Die plek is al heel veel jaren bij boer in ruste Gerard Dibbelink in Borculo. Een zeldzaam mooi terrein dat alles heeft om de kinderkampen elk jaar weer tot een groot succes te maken. Het terrein ligt heel geïsoleerd in een prachtige omgeving waar ze niemand tot last zijn, behalve eigenaar Gerard Dibbelink, die voor het terrein woont. Hij heeft er echter groot plezier in dat kinderen zich op zijn terrein vijf weken lang kunnen vermaken. Per week bezoekt hij enkele keren het kamp om te genieten van de jeugd en regelmatig om een hapje mee te eten. Zo is er ook een band ontstaan met deze ‘Superboer’.                                                                                                                                          Naast de ruimte voor de tenten is een royaal speelveld dat grenst aan de Slinge, een zijrivier van de Berkel. Dit water wordt dan ook veelvuldig gebruikt om  in te zwemmen en te varen al dan niet met zelf gebouwde vlotten.

Diaconaal kamp

De huidige kinderkampweken zijn in 1976 weer begonnen door een initiatief van de diaconie van de Hervormde Kerk van Aalten. In 1980 werd er gesproken met de Gereformeerde diaconie van Aalten om een gezamenlijke commissie te vormen die de belangen zou behartigen van de Aaltense kinderkampen, wat ook in dat jaar een feit werd. Uitgangspunt voor de nieuwe opzet in 1976 was om kinderen die niet aan vakantie toekwamen een fijne vakantieweek te bezorgen, samen met andere kinderen. Van 1976 tot en met 1979 werden er elk jaar drie kinderkampen gehouden en vanaf 1980 tot heden werden het vijf kampen met circa 40 kinderen, circa 12 man/vrouw leiding per kamp, en wee keukenprinsen of -prinsessen verzorgden alle heerlijke maaltijden. Beroemd is bijvoorbeeld de ‘plakkeroni’, een gerecht dat veel weg heeft van onze macaroni. Het diaconale karakter van de kampen is nog steeds aanwezig. Kinderen waarvan de ouders niet voldoende financiële middelen hebben om een vakantie te kunnen betalen, worden nog steeds met voorrang behandeld, het kampgeld wordt betaald door de diaconie. Niemand van de deelnemende kinderen heeft hier weet van. Dit wordt vertrouwelijk behandeld door de recreatiecommissie.

Ook dit jaar gaat er een aantal kinderen mee waarvan de ouders het kampgeld niet kunnen opbrengen.  De andere kinderen betalen € 70,00 per persoon. Ook de komende jaren zal het uitgangspunt blijven dat alle kinderen in aanmerking moeten kunnen komen voor een heerlijke kampweek ongeacht afkomst, geloof of financiële mogelijkheden.

De kosten kunnen laag worden gehouden door de diverse sponsoren die het kinderkamp heeft. Zo zorgt de één voor het ontbijt, een ander voor de aardappelen, weer een ander voor het vervoer van alle spullen naar Borculo en terug, het hout voor het kampvuur, materialen voor het onderhoud en opslagruimte voor alle materiaal in de rest van het jaar. Achter de schermen gebeurt er dus meer om even bij stil te staan.

Zaterdag 14 juli  zijn de kinderen van de eerste kampweek van dit jaar vertrokken naar Borculo. Zoals elk jaar vertrekken de kinderen vanaf het voorplein van de Zuiderkerk onder grote belangstelling van ouders, grootouders en vele andere belangstellenden. Het is zeker aan te raden om zo’n vertrek eens mee te maken. De leiding stelt zich vaak op ludieke wijze voor aan de kinderen en na de laatste omhelzingen met de mensen die ze een week lang niet zien, gaan ze per fiets  naar Borculo om moe maar met heel veel herinneringen de volgende zaterdag tegen 13.00 uur terug te keren bij de Zuiderkerk.

Leiding

Een speciaal woord mag wel gewijd worden aan de leiding van deze kinderkampen. Elk jaar weer weet zij een prachtig programma, rond een thema, in elkaar te zetten. De leiding is een hechte groep  die vaak jaren achtereen samen al maanden van tevoren een programma in elkaar zet. Veelal bestaat de leiding uit jongeren die als kind al met de kampen zijn mee geweest en zo met het virus besmet zijn geraakt. Vaak offeren ze hun vakantie op om de kampweek te kunnen meemaken. Ook de keukenprinsen en – prinsessen zijn mensen die met hart en ziel de maaltijden en wat er verder bij de voedsel- en drankvoorziening komt kijken klaarmaken.

Deze enorm populaire kinderkampen kunnen gerust als visitekaartje van de kerk aangemerkt worden. Mooier en dankbaarder jeugdwerk is nauwelijks denkbaar.