PaasChallenge 2018

2000 jaar geleden heeft het verhaal van Jezus onze geschiedenis volledig op z’n kop gezet. Maar wat gebeurde er die laatste dagen van zijn leven? In de PaasChallenge, een spel van een nacht lang, beleefden 43 jongeren van de Protestantse gemeente uit Aalten, Dinxperlo, Varsseveld, Silvolde en Halle wat zich toen afspeelde. Tijdens een wandeling van ruim 22 kilometer leerden we door middel van opdrachten het paasverhaal kennen.

De avond begint in Silvolde met een gezamenlijke maaltijd die doet denken aan het laatste avondmaal. Maar, terwijl we gezellig bij elkaar zitten, krijgen we te horen dat we niet veilig zijn. De politie is naar ons op zoek en er is een verrader in de groep. Elk van ons heeft een rol toebedeeld gekregen, maar we weten van elkaar niet wie wie is. Wie is een verrader, een mol? Wie kun je vertrouwen? Opgejaagd gaan we de paasnacht in, oplettend dat we niet gepakt zullen worden door de hunters. Wat staat ons te wachten?

Om het paasmysterie te ontrafelen moet je slim zijn. Op een prachtige locatie tussen Silvolde en Sinderen wordt onze slimheid getest met een raadsel. Daarna gaat de tocht verder. Door de regen, naar de Kapel in Sinderen. En ook hier wordt onze slimheid op de proef gesteld: lukt het om door middel van cryptische aanwijzingen uit Jeruzalem te ontsnappen?

En verder gaat de wandeltocht (het is intussen gelukkig droog geworden) richting Breedenbroek. Aan Den Dam krijgen we een opdracht die te maken heeft met de gebeurtenissen in de Tuin van Getsemane. Het is intussen al diep in de nacht en we voelen aan den lijve hoe moeilijk het is om wakker te blijven. Toch moeten we ook nu weer verder, verder naar Dinxperlo. Hier moeten we kleur bekennen en ontdekken we wie wie is.

Wanneer we weer op weg willen gaan, staan er ineens soldaten voor onze neus. We worden opgepakt, geblinddoekt en in karren geduwd. Er mag niet meer gepraat worden en we worden naar een onbekende locatie gebracht. We zijn op onszelf teruggeworpen…

De onbekende locatie blijkt de Keurhorsterkerk te zijn. Wanneer we onze blinddoeken af mogen doen zien we dat we in de kerkzaal zitten, een eind van elkaar vandaan. Er wordt een brief voorgelezen. Een brief van Jezus waarin hij ons vraagt om op te schrijven wat we moeilijk vinden, waar we verdriet of spijt van hebben. Maar ook waar we op hopen. Iedereen schrijft voor zichzelf een lastenbrief en een hoopbrief.

Hierna gaan we in gesprek aan de hand van drie thema’s: ‘Kiezen voor jezelf, ten koste van een ander’, ‘niet ingrijpen wanneer er onrecht plaatsvindt’ en ‘twijfelen aan Jezus, het geloof’.

Wanneer we verder lopen richting Lintelo, is het ongeveer vier uur in de ochtend. De vermoeidheid slaat nu echt toe. De wandeltocht en de opdrachten eisen veel van ons uithoudingsvermogen. Vooral wanneer er ook nog drie kruizen meegedragen moeten worden naar de Heegtweg. Het verhaal van Pasen is duidelijk ook een fysieke uitputtingsslag.

Maar gelukkig is de PaasChallenge bijna ten einde. In het bos aan de Heegtweg (Golgotha) ligt de schat begraven. Het is tijd om het paasmysterie te ontdekken. Degene die de schat vindt, wint de PaasChallenge!

Maar wat een teleurstelling, wat een anticlimax (zoals één van de jongeren het noemde) wanneer blijkt dat de schat een leugen is en het paasmysterie een illusie. Alle punten die we die nacht verdiend hebben blijken waardeloos. Alle hoop is verdwenen en de hoopbrieven verdwijnen dan ook in het gat dat we gegraven hebben. En de lastenbrieven? Die gaan mee in onze rugzakken.

Is nu alles verloren? Nee! Gelukkig wordt het op weg naar Aalten langzaam licht. We lopen de zon tegemoet, dat geeft nieuwe hoop en nieuwe energie. Jongeren die het bijna opgegeven hebben lukt het toch om door te zetten. Wat is het bijzonder om te merken dat je samen veel meer aan kunt dan dat je van te voren ooit had kunnen denken. En hoe mooi is het om na een lange zware donkere nacht te zien dat het toch weer licht wordt! Bij het zondagsschooltje aan de Sondernweg horen we dat dát het mysterie van Pasen is. Het licht van Pasen, het licht dat het duister overwint, de hoop die de wanhoop overwint. En in de lastenenveloppe die in onze rugzakken zit blijkt de hoopbrief te zitten…Jezus heeft onze hoop nieuw leven gegeven.

We hebben veel om over na te denken wanneer we de laatste etappe naar Elim lopen, waar een heerlijk ontbijt op ons wacht.

Jongens en meiden, wat fantastisch dat jullie deze PaasChallenge zijn aangegaan! Het was zwaar, een echte uitdaging, maar de meesten van jullie hebben het gehaald! Trots op jullie en bedankt dat we deze nacht samen met jullie mochten beleven…

Gertjan de Pender
Corrie Reinalda
Gerwin Koskamp
Wilma Bruggink
Gerjanne van der Velde
Lizette van Rijsewijk
Renate Rouwenhorst

Kristel Bosman

Gerrit Jan Jansen
Heidi Ebbers