Eine kleine Nachtmusik

Zaterdagavond 16 februari jl. woonde ik een orgelconcert bij van onze bekende cantororganist Harry van Wijk.
In een sfeervol verlichte kerk zaten ongeveer vijftig liefhebbers van orgelmuziek.

Enkele nummers die gespeeld werden:

* Prealudium, Ciacona und Fuge van J. Pachebel

* Wachet auf, ruft uns die Stimme en * Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ van J.S. Bach

* Christe, qui lux es et dies van S. Scheidt

* Eventide en Melcombe van C.H.H. Parry

* Van Symfonie IV in F de delen Andante cantabile en Finale van C.M. Widor

Na de pauze volgde * Eine kleine Nachtmusik. Componist W.A. Mozart met orgeltranscriptie van H.E. Grimm.

De kerk was sfeervol verlicht en via een beamer kon je Harry achter het orgel zien spelen. Christiaan Eppink was cameraman. Prachtig, vooral om te zien hoe Harry met veel passie met rechte rug achter het orgel zat. Dansend met de vingers over de klavieren en met de voeten over de pedalen. En dan zo’n staaltje muziek laten horen.

Ook niet te vergeten de cameraman, die de beelden zorgvuldig vastlegde en toonde.
Dat er in de kerk veel liefhebbers zaten van orgelmuziek is wel duidelijk.
In de pauze kwam ik met diverse mensen aan de praat, allen opgegroeid in gezinnen waar het orgel een belangrijke plaats innam. Velen kregen in die tijd dan ook orgelles.
Het deed mij ook denken aan mijn eigen jonge jaren. Moeder kon goed orgel spelen, liederen uit het welbekende bundel van Johannes de Heer. Prachtige liederen stonden daarin. Wij stonden dan wel eens rondom het orgel te zingen.
En laat ik nu uit een gezin komen van zeven kinderen. Ik was de middelste.
Dus ik legde gelijktijdig een link naar het boek ‘Zeven kinderen en een orgel’, geschreven door Leendert de Boer, geboren in de gemeente Aalten. Overigens een heel leuk boek.

Maar wat mijn eigen jeugd betreft: Moeder kon dus goed orgel spelen, een harmonium met twee voetpedalen. Het was werkelijk krachttraining als je daar een poos muziek uit wilde produceren. Zij groeide zelf op met ouders die een groentewinkel hadden. In mijn jonge jaren hadden mijn ouders ook een groentewinkel. Altijd een levendige boel, c.q. druk. Dat betekende dus dat er vrijwel geen tijd was om orgel te spelen. Dus dat zingen deden we later alleen nog in de kerk of tijdens de afwas – zij het ook een ander genre liederen.

Toch bewaar ik warme en dierbare herinneringen aan die tijd.

Het inmiddels antieke orgel is er nog steeds. Het staat bij mijn jongste zus, maar er wordt niet meer op gespeeld. Zou dat gebeuren, dan zou elke omstander hard wegrennen…

Hopelijk heb ik lezers van dit artikeltje zo enthousiast gemaakt dat zij nu denken: ‘Als er weer een concert is, wil ik daar ook naar toe.’

Nou, ik kan u zeggen dat het zeer de moeite waard is om in de prachtige Oude Helenakerk een dergelijk concert mee te maken. In de kerken liggen folders met alle muzikale activiteiten in de Oude Helenakerk die er tot de zomervakantie zijn. Verder is er (nieuw) de facebookpagina ‘Muziek in de Oude Helena – Aalten’ en natuurlijk de site www.orgelsinaalten.nl.

Tiny Oosterink

Foto’s Internet en eigen archief