Verslag Stille Week St. Joriskerk

Voor de drie dagen van de vieringen in de Stille Week, hadden we de opstelling van de stoelen veranderd. In twee halve kringen hebben we avondmaal gevierd, geluisterd naar de passie en opnieuw het licht van Christus zien binnenkomen. Het thema was: Wie is hij toch? Elke dag werd een ander deel van het geheim van het geloof uitgelicht. Heel speciaal was het stuk voor het symbolisch bloemschikken dat tijdens de week ontstond. Een kruis van wijnstokhout stond centraal. Tijdens het avondmaal bevond zich dat, omringd door twaalf rozen op de achtergrond. De rozen stonden voor de twaalf discipelen en waren symbool van liefde. De liefde die Jezus had voor zijn vrienden en de liefde die zij voor hem hadden. Op Goede Vrijdag stond het kruis met de rozen op de tafel en hebben we rozenblaadjes onder het kruis gestrooid, nadat we uit de passie uit het Marcusevangelie gelezen hadden van het sterven van Jezus. Op Stille Zaterdag stonden bij het kruis nog maar drie rozen, symbool voor de mensen die hem niet verlaten hadden, de vrouwen onder het kruis en Jozef van Arimathea. We lazen over vier geheimen uit de Bijbel, van Abram, Jacob, Mozes, en Jezus in de tempel. Na over de graflegging te hebben gehoord, werd het licht binnengedragen met de nieuwe paaskaars. De rest van de dienst vierden we de komst van het licht van Christus, onze doop en het opstandingsevangelie. Het kruis ging schuil achter grote bossen witte bloemen.

 

Sprong in het diepe, Anders Dan Anders-dienst 29 april

Een zak brood in de diepvries, blikken groente in de kast, beetje reserve op de bank, op tijd van huis gaan, je weet immers nooit. We zijn voorzichtig en vooruitziend geworden. We houden niet van verrassingen en bouwen op controle vooraf. Bij een beetje kantoor is het motto ‘better safe than sorry’ en zeg eens eerlijk: ga jij nog op weg zonder reisverzekering?

En toch zijn er verschillende momenten in ons leven dat we een stap, of zelfs een sprong moeten maken, zonder precies te weten waar we terechtkomen of hoe we landen. Soms moeten we ‘gewoon’ geloven of vertrouwen dat het goed komt. Vertrouwen, dat we de juiste mensen onderweg tegenkomen, dat zaken goed gaan of dat we ons gesterkt weten in geloof.

‘Leap of faith’: de kunst van geloven in, of aanvaarden van iets dat buiten de grenzen valt van het redeneerbare.

Hier wil ds. Ada Endeveld met ons over nadenken in de Anders Dan Anders-viering op zaterdag 29 april a.s. De viering wordt anders dan anders ‘ s ochtends gehouden om 09.30 uur in de St. Joriskerk aan de Markt in Bredevoort. Het koor Friends uit Lichtenvoorde o.l.v. Johan Klein Nibbelink verleent muzikale medewerking. Je bent van harte welkom!

de Anders Dan Anders-dienstcommissie