Cursus biografie schrijven: Verhalen vastleggen om nooit te vergeten
In 2020 vieren we samen 75 jaar vrijheid in de grensstreek. Ter gelegenheid hiervan slaan de Bibliothek Suderwick en de Bibliotheek Achterhoekse Poort de handen ineen en organiseren een vierdelige cursus biografie schrijven aan beide kanten van de grens. Zo willen ze voorkomen dat de verhalen van toen verloren gaan.
Vrijheid is een kostbaar goed. De verhalen van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt, herinneren ons daaraan. De meeste mensen hebben wel een familielid dat betrokken is geweest bij de Tweede Wereldoorlog. Veel verhalen zijn er al verteld, veel boeken geschreven, veel herinneringen vastgelegd. Maar nog steeds zijn er mensen die verzuchten dat ze de verhalen van hun overleden vader, oma of buurman op hadden moeten schrijven. Nu weten ze niet meer precies hoe de verhalen gingen en is er niemand meer om het aan te vragen. Het komt ook voor dat mensen aan het eind van hun leven besluiten om het zwijgen over de oorlog te doorbreken en plotseling vertellen waaròm ze hebben gezwegen, dat ze verdriet en pijn bewust diep hadden weggestopt. Niet alleen pijnlijke herinneringen komen plotseling naar boven. Er zijn ook mensen op leeftijd, soms met een afnemend kortetermijngeheugen, die zich nog helder herinneren hoeveel plezier ze als kind in de oorlog hebben gehad, of bij het bevrijdingsfeest en de periode vlak erna. Ze herinneren zich hoe de smaak was van Canadese chocolade, van suiker of de eerste sinaasappel en ze weten de eerste woorden van de bovenmeester nog toen ze weer naar school gingen.
Naslagwerk
Er liggen nog duizenden herinneringen opgeslagen in de hoofden van mensen. Herinneringen die te waardevol zijn om in de vergetelheid te raken. Daarom komt Neerlandicus en docent Nederlands Anna Schimmel een vierdelige cursus biografie schrijven geven in zowel de Bibliotheek Aalten als de Bibliothek Suderwick. Indien nodig doet ze dit op beide plekken in zowel het Nederlands als het Duits. Met deze cursus wil Anna mensen stimuleren bij het vastleggen van verhalen die gaan over de vrijheid: het verlangen naar de vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding zelf en de tijd erna. Deze verhalen schrijven de deelnemers zelf. Anna laat voorbeelden zien, geeft schrijftips, adviseert bij het kiezen van vorm, opzet, perspectief, titel en eventueel bijpassende foto of tekening. De verhalen die voortvloeien uit deze cursus, worden gebundeld en gedrukt. Op deze manier ontstaat er een mooi naslagwerk dat iedere deelnemer mee naar huis mag nemen en waarvan ook enkele exemplaren zullen worden bewaard in de Bibliothek Suderwick, de Bibliotheek Aalten, de Bibliotheek Dinxperlo en het Nationaal Onderduikmuseum.
Aanmelden voor de cursus
Heb je vaak ademloos zitten luisteren naar de verhalen van je opa of oma? En zou je die wel op willen schrijven maar weet je niet hoe je moet beginnen? Of wil je samen met je vader en/of moeder herinneringen over vroeger ophalen en deze vastleggen? Dan is deze cursus een uitgelezen gelegenheid.
Anna Schimmel is op woensdag 29 januari, 12 februari, 26 februari en 11 maart van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliothek Suderwick. In de Bibliotheek Aalten kun je op dinsdagavond terecht, en wel op 28 januari, 11 februari, 25 februari en 10 maart van 19.30 tot 21.30 uur. We sluiten de cursus af met een bezoek aan het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten. De kosten voor deze vierdelige cursus zijn € 20,00 Dit is inclusief een exemplaar van de gebundelde verhalen en een facultatief bezoek aan het museum.
Je kunt je inschrijven via www.achterhoeksepoort.nl of subibliothek@mail.bocholt.de Telefonisch aanmelden kan ook: het Servicebureau van de Bibliotheek Achterhoekse Poort is te bereiken op +31 (0)88-0062929 en de Bibliothek Suderwick op 02874/ 90 59 829. Natuurlijk mag je ook gewoon langskomen in de Bibliotheek!