in de Oude Helenakerk
Op verzoek van de kerkrentmeesters heeft het uitvoerende bedrijf onderstaand artikel geschreven.
Begin 2024 zijn wij als MvLgroep (Michon van Lierop) benaderd voor een houtinspectie in de toren en boven de zolders van schip, koor en zijbeuken in de Oude Helenakerk. Dit naar aanleiding van de Monumentenwacht. Die had de jaren ervoor herhaaldelijk actieve bonte knaagkevers waargenomen en adviseerde om er een specialist bij te halen die met een gedegen plan van aanpak zou moeten komen.
MvL heeft op 11 en 12 maart dat jaar een uitgebreid onderzoek uitgevoerd en op vele plaatsen bonte knaagkeveraantasting waargenomen, waarvan diverse plaatsen actief waren, zowel in de toren als in het schip en beide zijbeuken. De larven hebben een voorkeur om eikenhout aan te tasten en dan ook met name het kernhout ervan. Dit leidt er op den duur toe dat zo’n aangetast onderdeel zijn sterkte ernstig kan verliezen en dat duur herstel noodzakelijk kan zijn. Hoog tijd dus voor een plan van aanpak om verder verspreiding en schade te voorkomen.
De behandeling die binnenkort van start zal gaan bestaat uit het schoonmaken en besproeien van de plaatsen waar de vrouwtjeskevers hun eitjes afzetten, en waar de kevers na hun cyclus van een aantal jaren weer uit het hout komen. Aangezien de gehele monumentale houtconstructie opgebouwd is met behulp van pen- en gat verbindingen is het een zeer omvangrijke en specialistische klus. Ook zal er de komende jaren nauwkeurig door MvL worden gemonitord en daar waar nodig plaatselijk worden nabehandeld.
De verwachting is dat binnen vijf jaar de bonte knaagkever onder controle zal zijn, zodat de levensduur van het houtwerk weer voor vele jaren is gegarandeerd.
Michon van Lierop