‘Het Lam dat ons doet leven’
cantorijen van Dinxperlo en Aalten zingen samen het paasoratorium
De uitvoeringen zijn op:
zondag 2 april om 19.30 uur in de Dorpskerk in Dinxperlo
dinsdag 4 april om 19.30 uur in de Oude Helenakerk in Aalten
Achtergrondinformatie is te lezen in bijgaand artikel van Dirk Zwart, schrijver en componist van het stuk.
Diverse liederen worden begeleid op vleugel en andere door prachtig orgelspel. Het geheel staat onder leiding van Dirk Zwart (cantor Dinxperlo) en Harry van Wijk (cantor Aalten). Medewerking wordt verleend door Robert de Boer (trompet). De musici worden in een apart kader aan u voorgesteld.
De Bijbellezingen worden verzorgd door ds. Elizabeth van Deventer (Aalten) en Petra Veerbeek (Dinxperlo).
Met veel inzet en enthousiasme zijn beide cantorijen aan het oefenen en wij verheugen ons op de uitvoeringen van dit indrukwekkende stuk.
De entree is gratis, maar u begrijpt dat de organisatie van deze twee avonden kosten met zich meebrengt en daarom vragen we een vrije gift bij de uitgang.
We hopen velen van u te ontmoeten!
De gezamenlijke cantorijen Dinxperlo en Aalten
——————————————————————————————————————-
Dirk Zwart over het paasoratorium
In 1998 werd ik gevraagd een ‘passion’ te schrijven. Aangezien me dit onmiddellijk (hoewel er passionen in soorten en maten zijn) deed denken aan de Matthäus-Passion, aarzelde ik hier sterk over, want ik wilde niet ‘concurreren ’met Bach! Ik bedacht dat ik op zichzelf wel een groot stuk wilde schrijven, maar dat ik met het ‘lijdensverhaal’ door wilde gaan tot en met Pasen. En ik wilde ook geen aria’s en geen solisten. Ik vroeg Ria Borkent om liedteksten te schrijven bij de verschillende episodes uit het lijdens-/paasverhaal. De 13 liedteksten die zij schreef, omlijstte ik met een aantal Bijbelteksten, 5 in totaal, die ik ook van muziek wilde voorzien. Zo ontstonden 18 korte delen, waarvan de meeste weer worden voorafgegaan door een (gesproken) Bijbellezing. Ik noemde het stuk een ‘oratorium’, een groot muziekstuk met een Bijbelverhaal als onderwerp. In z’n geheel duurt het ongeveer een uur en een kwartier.
De liederen voor het koor vormen steeds een reactie op de gesproken Bijbellezing. Ze brengen de Bijbeltekst dichtbij en betrekken het verhaal op de luisteraar persoonlijk. Bijvoorbeeld: Petrus verraadt Jezus (d.w.z. hij ontkent dat hij bij Hem hoort) als hij stiekem aanwezig is bij het verhoor door de hogepriester Kajafas en daar wordt aangesproken. Het lied dat daarover gaat vertelt niet alleen het verhaal, maar stelt ook de vraag: en ik? Wat zou ik gedaan hebben? Heb ik Hem niet evenzo vaak verraden?
Mede door deze dubbele beweging – wij komen dichter bij het lijdensverhaal, maar het verhaal komt ook naar ons toe, houdt ons een spiegel voor – is het bijwonen van dit paasoratorium voor veel luisteraars een intense ervaring.
De liedteksten van Ria Borkent zijn – hoewel goed te begrijpen – poëtisch en rijk aan inhoud. Toen ik het stuk componeerde heb ik ervaren dat deze liedtek¬sten hoewel ik ze meteen ‘mooi’ heb gevonden vaak een diepte hebben die je pas gaande¬weg gaat ervaren, omdat in dichterlijke bewoordingen tal van verbanden worden gelegd en verwijzingen naar de Bijbel worden gemaakt. Sommige woorden in deze teksten, zoals ‘terrorist’ in deel 8 en ‘stiletto’ in deel 11 ervaarde ik in het begin als nogal vreemd, maar inmiddels ervaar ik juist de kracht van zulke eigentijdse woorden.
Of u dit paasoratorium al eens eerder hebt bijgewoond, of het nu voor het eerst meemaakt, in beide gevallen hoop ik dat tekst en muziek bij u ‘binnenkomen’ en dat het indrukwekkende verhaal van Jezus’ lijden, dood en opstanding, dichtbij u is gekomen.
——————————————————————————————
De musici stellen zich aan u voor!
Dirk Zwart is componist en kerkmusicus en woont in Deventer. Hij is organist in Apeldoorn (Lutherse Kerk) en Neede
(Gereformeerde Kerk ‘vrijgemaakt’), dirigent van het Interkerkelijk
Koor Salem in Ridderkerk, van de cantorij van de PG Ruurlo en van
de cantorij van de PG Dinxperlo.
Hij schreef een zevental oratoria, een kerstcantate, een ordinarium,
een vesperliturgie, twee ‘Festivals of Lessons and Carols’ en talloze
kleinere composities, voornamelijk liturgische muziek voor koor en
liederen voor de gemeente.
Voor meer informatie over zijn werk www.dirkzwart.com
Daarnaast is hij adviseur van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek, waarvoor hij de website www.kerkmuziek.nu onderhoudt en verzorgt hij een website die gewijd is aan het nieuwe Liedboek (2013) www.nieuwliedboek.info
Robert de Boer studeerde aan het Twents Conservatorium en behaalde in 1986 hier zijn diploma Docerend Musicus. Voorts
studeerde hij aan het Rotterdams Conservatorium bij Theo
Mertens en hier behaalde hij in 1989 zijn diploma Uitvoerend
Musicus. Regelmatig geeft hij concerten met verschillende
ensembles. Hij speelde diverse trompet-concerten van o.a. Haydn,
Hummel, Torelli en Albinoni. Hij bekwaamde zich in het spelen van
de piccolotrompet waarmee hij in het Weinachtsoratorium, Hohe Messe, Magnificat en diverse cantates van J.S. Bach optrad.
Met regelmaat geeft hij soloconcerten voor trompet en kerkorgel, in binnen- en buitenland.
Ook in de lichte muziek en bigband wereld is hij geen onbekende. Hij heeft jarenlange ervaring opgedaan bij diverse bigbands. Tevens is hij werkzaam als trompetdocent aan de muziekschool te Ahaus en geeft regelmatig workshops aan de Landesakademie in Nienborg.
Harry van Wijk is cantor-organist van de Oude Helenakerk in Aalten.
www.harryvanwijk.nl