Catechese 2020-2021

#Durfte?…wat is dat?

Misschien hadden jullie het al gemist: de opgave voor de catechese. Want meestal staat er rond deze tijd een oproep in KerkVenster om je op te geven voor de catechese. Maar dit jaar (nog) niet. Nu is alles anders dit jaar en had je er misschien nog niet eens wat van gedacht. We zijn intussen al (bijna) gewend dat we niet in groepen bij elkaar kunnen komen. Toch is dit niet de enige de reden dat de catechese nog niet gestart is.

De jeugdraad is samen met de jongerenwerker en de jongerenpredikant verantwoordelijk voor het jeugdwerk in onze gemeente. Regelmatig bespreken we dan ook hoe het gaat. Wat we belangrijk vinden voor het jeugdwerk, wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen.

Een tijd geleden hoorden we over #Durfte  via Jong Protestant. #Durfte is een nieuwe manier van ontdekken en leren in de kerk. Groepen worden niet meer ingedeeld op leeftijd maar rondom gezamenlijke talenten en interesses. #Durfte is samen iets doen vanuit een gezamenlijke passie, iets doen waar je goed in bent of waar je goed in wilt worden. Als je iets heel leuk vindt, dan wil je dat graag delen. Of het nu gaat om muziek, tuinieren, gamen, sport, creatief bezig zijn of noem maar op. Je zult merken dat je niet de enige bent binnen onze kerk, mensen van alle leeftijden delen jouw passie. Tieners, jongeren, volwassenen en ouderen. Met #durfte kun je van elkaar leren en elkaar inspireren. En #durfte is nog meer. Met #durfte ga je samen, door middel van werkvormen, op zoek naar wat jullie passie te maken heeft met het geloof. En hoe je, met jouw talent, iets kunt betekenen voor een ander.

Omdat deze tijd vraagt om een andere manier van gemeente-zijn én omdat we als jeugdraad van mening zijn dat #durfte goed past bij onze manier van kerk-zijn in Aalten, hebben we contact gezocht met Jong Protestant (JOP). Vorige week hebben we, via een Zoom-meeting, met twee begeleiders vanuit JOP gebrainstormd over hoe we #durfte zouden kunnen vormgeven binnen de Protestantse Gemeente Aalten. Het was een inspirerende avond! Kort samengevat:

 #Durfte houdt in dat je…

  • … de verbinding aangaat met verschillende leeftijdsgroepen. (Het jeugdwerk is geen eilandje. Gemeente ben je samen, jong en oud!)
  • … talenten gaat ontwikkelen. (En dat we talenten in onze gemeente hebben dat weten we zeker! 😉)
  • … samen in gesprek gaat over je geloof (aan de hand van de passie die jullie samen delen)
  • … iets doet voor de wereld en de ander

Ben je nieuwsgierig geworden? Op https://jongprotestant.protestantsekerk.nl/ vind je nog meer informatie, waaronder filmpjes.

De jeugdraad gaat aan de slag om handen en voeten te geven aan #durfte binnen de PGA. Tips en hulp zijn daarbij van harte welkom. Dus welke talenten en passies zijn er binnen onze gemeente? Welke talenten en passies zou je/u graag willen delen met anderen? Of waar zou je graag beter in willen worden? Wat lijkt jou leuk om te doen? Stuur gerust een appje of een mailtje naar Heidi Ebbers of ds. Folkert de Jong. (De mailadressen en telefoonnummers vind je in dit KerkVenster)

Wordt vervolgd!