Dorcas hulp en ontwikkeling

Dorcas hulp en ontwikkeling heeft de afgelopen periode een donatie ontvangen van de diaconie van de Protestantse Gemeente Aalten. In onderstaande tekst is te lezen aan welk project de donatie besteed is.

Ontwikkeling van Roma-kinderen in Albanië
Met de sector Kinderontwikkeling richt Dorcas zich op het verbeteren van de levensomstandigheden en de leefomgeving van kwetsbare kinderen. Dorcas ondersteunt hen bij het creëren van een hoopvolle toekomst, waarin ze in staat zijn om voor zichzelf te zorgen als ze eenmaal volwassen zijn.

 

Waar? Buitenwijken van de stad Korca, in het zuidoosten van Albanië. Waarom?  Albanië is een arm land. Van de bewoners van de streek waarin de stad Korca ligt, is bijna iedereen arm. Mensen uit de Roma- en zigeunergemeenschap behoren tot de allerarmste mensen in deze omgeving. Zij worden vaak gediscrimineerd en buitengesloten en leven hierdoor in een sociaal isolement. Maar weinigen van hen hebben toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en goede huisvesting. Hierdoor is ruim veertig procent van de mensen ziek. Doordat de wegen naar scholen en andere voorzieningen van slechte kwaliteit zijn en doordat veel mensen analfabeet zijn, is het voor kinderen zeer moeilijk om zich aan de armoede te ontworstelen.

Dit project wordt in samenwerking met de partnerorganisatie en de ouders van de kinderen uit de Roma- en zigeunergemeenschap uitgevoerd. De partnerorganisatie selecteert de kinderen en schrijft ze in bij scholen. Hier volgen ze ’s morgens onderwijs. Doordat kinderen van diverse achtergronden op school samen leren en samen spelen, leren ze spelenderwijs omgaan met verschillen.

’s Middags kunnen de kinderen in het project een maaltijd gebruiken en verder krijgen ze schoenen, kleding en verzorgingsproducten en is er een lokale leraar beschikbaar voor vragen en huiswerkbegeleiding. Regelmatig kunnen de kinderen meedoen met sociale en culturele activiteiten. De lokale partnerorganisatie lobbyt bij (lokale) overheden om verantwoordelijkheid te nemen voor de allerarmste mensen uit hun bestuursgebied.

De 9-jarige Sofia komt elke dag naar het Dorcas-centrum. Zodra de lessen op school afgelopen zijn vertrekt Sofia naar het dagcentrum, waar de lunch al voor haar klaarstaat. Daarna krijgt ze huiswerkbegeleiding. Het centrum is ook een plek om plezier hebben: de kinderen spelen met elkaar, en vieren verjaardagen en feestdagen.

Toen Sofia voor het eerst in het dagcentrum kwam, was ze een stil en gesloten kind. De scheiding van haar ouders had een grote invloed op het jonge meisje. De maatschappelijk werker van het project heeft langzaam het vertrouwen van Sofia gewonnen. Dat heeft Sofia zichtbaar goed gedaan!

Dankzij de begeleiding vanuit het centrum kan Sofia dromen over de toekomst. Ze heeft mooie dromen: ze wil graag juf worden. De medewerkers van het dagcentrum doen er alles aan om Sofia een stabiele en goede basis te geven. Een basis van waaruit haar dromen werkelijkheid kunnen worden.