Gast in de kerk

Het is weer vakantietijd en dus gaat KerkVenster weer op zoek naar gasten in onze Oude Helenakerk tijdens de bezichtigingsuren. Dit keer kom ik vrij laat bij de kerk aan omdat een andere bijeenkomst nogal uitliep. Als ik vraag aan de suppoosten of er nog gasten in de kerk aanwezig zijn om te interviewen, geven ze een gouden tip om twee mensen aan te spreken die net de kerk willen verlaten.

Het zijn broer en zus Kraaienbrink uit ‘s Heerenberg. Op mijn vraag of ze soms roots in Aalten hebben, blijkt dat niet het geval, voor zover ze dat weten. Hun opa kwam uit Steenderen. Ze zijn een middag in Aalten, waar ze wel eerder zijn geweest maar nog nooit in deze kerk.

Ze komen oorspronkelijk uit Rotterdam omdat hun vader als treinmachinist werkte en werd overgeplaatst naar Rotterdam. Ze zijn geen lid meer van de kerk, hoewel de zus wel gedoopt is. De predikant wilde echter de jongens niet dopen omdat de vader, met name in de zomerdag, op zondag moest werken als machinist. Die weigering viel bij de fam. Kraaienbrink helemaal verkeerd omdat de vader niet anders kon, want er moest brood op de plank komen.

De kerk in Aalten vinden ze prachtig, met name de muurschilderingen en de inrichting met z’n mooie ronde banken, hadden ze nog niet eerder  zo mooi gezien. Opvallend vonden ze ook het prachtige orgel en dan hebben ze het nog niet eens horen spelen. Toen ik hun vroeg een foto voor dit artikeltje te plaatsen wilden ze dan ook dolgraag met het orgel op de achtergrond op de foto, aldus geschiedde.

                                                                                        Arnold Arentsen