Geloofsgesprek

Kerkdiensten zijn zo saai!’

Regelmatig hoor ik dat de kerkdiensten zo saai zijn. En nu ze alleen digitaal zijn is dat er niet beter op geworden. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen! Al een heel aantal jaren is de kerkenraad zich ook bewust van deze geluiden en wordt er alle ruimte gegeven om te experimenteren met nieuwe vormen en liederen om te proberen de diensten minder saai te maken. Het effect daarvan is helaas niet dat de kritiek nu verstomd is.

Als voorganger voel ik mij hier natuurlijk door aangesproken. Een belangrijke vraag voor mij is wel of het alleen de uitvoering is die als saai wordt ervaren, of dat de boodschap die in onze kerkdiensten klinkt ook saai is. Maakt de inhoud van die boodschap de kerkdiensten toch nog altijd weer de moeite meer dan waard?

De boodschap, hoe dan ook gebracht, die ons doet beseffen dat wij mensen zijn die redding nodig hebben. Dat we het niet allemaal alleen kunnen. Dat we zo graag toekomst hebben, ook als het heel moeilijk is. En dat we die nabijheid, redding en toekomst krijgen van God.

Dat is toch niet echt een saaie boodschap!
Het is een boodschap waar je zo blij en dankbaar van kan worden. Vreugde van mag ervaren in je leven dat in Jezus redding van God onder ons is gekomen. Dat dat de grond mag zijn van jouw bestaan in alle omstandigheden die het leven jou kan brengen. Een evangelie waar je mee mag leven en sterven. Dit is de boodschap waarover het in de kerk te allen tijde zal moeten gaan.

Ik leg mijzelf niet de last op dat ik als voorganger het iedereen naar de zin moet maken in de kerk. Zij die dat wel willen zullen zich eraan vertillen. Wel leg ik mijzelf de verplichting op dat het hoe dan ook in onze diensten zal moeten gaan over de blijde boodschap van Gods redding in Jezus in ons leven. En de spannende vraag hoe jij kunt ervaren dat dit ook over jouw leven gaat. Als die boodschap niet genoeg is om het je naar de zin te maken in de kerk, als je van deze boodschap niet warm of koud wordt, laat staan dat je er met vreugde op reageert, dan kunnen we een kerkdienst nog zo sprankelend, bij de tijd en uitdagend maken, de vraag is of het dan nog wel relevant is. Relevant is te allen tijde de blijde boodschap: Vandaag is God weer bij mij, gisteren was Hij bij mij en ook morgen zal Hij bij mij zijn.

Ja, zelfs over de dood heen zal Hij er zijn.

Hendrik Jan Zeldenrijk