Ger-Jan Voerman wint publieksprijs

Ger-Jan Voerman, medewerker op het kerkelijk bureau in Aalten en beheerder van de Zuiderkerk, heeft tijdens de ‘Septemberkunstdagen’ de publieksprijs gewonnen met zijn schilderij, zoals op bijgaande foto afgebeeld. Iedere bezoeker in de Koppelkerk, waar iedere deelnemer een kunstwerk tentoonstelde, en in Bocholt, kon één stem uitbrengen op zijn/haar favoriete kunstwerk.

Met een flinke meerderheid van stemmen werd de inzending van Ger-Jan gekozen.

Het is een olieverfschilderij waarop zijn schoonzus gehurkt in het water van de Slingeplas zit en met het water speelt. Het schilderij werd door zeer velen als heel realistisch gezien en niet van een goede foto te onderscheiden.

Ger-Jan maakt ook het liefst realistisch werk waarin hij de perfectie nastreeft. Hij zegt daarover: ‘Ik kijk vaak naar andere kunstenaars, hoe kan de een bijvoorbeeld een appel wel perfect naschilderen en de ander minder goed’. Die perfectie heb ik me eigen gemaakt door steeds te kijken en me af te vragen: ‘Hoe doen ze dat?’ Door goed te kijken en te vragen en veel te oefenen kom je tot een resultaat.

Ger-Jan is rond het jaar 2000 met het schilderen begonnen en doet dit bijna altijd met olieverf. Daarvoor was hij al druk in de weer met tekenen en schetsen. Het virus kreeg hem te pakken doordat hij met bewondering naar de schilderkunst van Rien Poortvliet keek. Dat wilde hij ook: dieren, mensen en de omgeving schilderen op zo’n realistische wijze. Hij steekt daar redelijk veel tijd in. Vooral in de vroege ochtend- hij is geen uitslaper- staat hij in het weekend graag achter de schildersezelezel. Op zondagochtend zelfs regelmatig de hele ochtend waarbij hij vaak tegelijkertijd op kerkbeeld ‘kijkt’ naar een kerkdienst.

Aan een schilderij werkt hij gemiddeld ongeveer acht weken, soms ook veel langer, afhankelijk van het formaat en de details. Ger-Jan kan er ook veel tijd in steken omdat hij geen ‘televisiemens’ is.

Septemberkunst gezien? Dan mogen we toch trots zijn dat er zoveel talent in de gemeente Aalten aanwezig is! We feliciteren Ger-Jan van harte met die mooie prijs en erkenning. En wie weet maakt Ger-Jan nog weer eens een mooie voorpagina met Pasen of Kerst.

Tekst: Arnold Arentsen

Foto: Marianne Lubbers-Ligtenbarg