Ik vertrek      

                                                                      

U kent allemaal vast het programma ‘Ik vertrek’ waarin meestal een echtpaar of stel naar het buitenland vertrekt om een droom in vervulling te doen gaan. Aangekomen op de locatie valt het vaak zwaar tegen en zien ze pas waar ze aan begonnen zijn.

Zal het de hoofdleiders, assistent hoofdleiders, overige leiding en de koks  ook zo vergaan in de komende vijf weken als ze voor een nieuw avontuur naar Borculo vertrekken? En wat te denken van die arme kinderen die met deze ‘ondernemers’ mee gaan als gast? Komen zij wel in een gespreid bedje of is het zoals in dat beruchte programma, waar geen licht aangesloten is, de riolering verstopt blijkt te zijn, de kachels niet aangesloten op het gas, de bedden nog verschoond moeten worden en de douches niet gebruik mogen worden vanwege de waterschaarste.

Als ik andere jaren op zaterdagmorgen bij de Zuiderkerk sta om wat foto’s te maken van de vertrekkende groep, en de leiding zich presenteert, denk ik wel eens: ‘arme kinderen’. Nieuwsgierig naar hoe het gegaan is ga ik dan aan het eind van de week wel eens terug naar de Zuiderkerk om de groep weer op te wachten. Dan blijkt wat voor een week ze hebben gehad: Totaal uitgeteld, te weinig zakgeld, kleffe macaroni, smartphoneverbod, slaapgebrek etc…………Maaaaaaaaar, wat hebben ze een fantástische week gehad, met een (te) gekke leiding, een prachtig kampterrein, fanatieke spelen en een bonte avond waar nog lang over wordt nagepraat wordt, maar wel dood- en-doodmoe, soms tot huilens toe. En de leiding? Kom dan kijken de zaterdag daaropvolgend om circa 12.30 uur bij de Zuiderkerk, dan komt de groep kinderen met leiding terug, totaal afgepeigerd.

Maar je moet het meegemaakt hebben de kampweken van 2019. Zaterdag 20 juli vertrekt de eerste groep weer richting Borculo. Vanaf 10.00 uur kunt u ze bij de Zuiderkerk uitzwaaien, en dat vijf zaterdagen lang. Ook dit jaar weer het maximale aantal van 200 kinderen die over een -tig aantal jaren nog praten over die prachtige week in Borculo of dan meegaan als leiding. Wist u dat de meeste leiding van nu bestaat uit oud-deelnemers? Ervaring hebben ze dus wel over hoe het eraan toegaat.

Chapeau voor de mensen die het ook dit jaar hebben georganiseerd, de commissie kinderkampen, de onderhoudsmensen, de kampopbouwers, de grondeigenaar, de sponsors, de leiding, de koks en iedereen die er verder aan meewerkt. We wensen iedereen een fantastische week toe, op dat fraaie kamp in Borculo.

tekst: Arnold Arentsen