Invulling vacatures PG Aalten – einde zoektocht

Namens de kerkenraad mag ik u op de hoogte brengen van verheugend nieuws over onze zoektocht naar de invulling van de vrijgekomen uren na het vertrek van Wilma, Netty en Folkert.
In de afgelopen maanden hebben wij als kerkenraad de verschillende mogelijkheden onderzocht.
Voor de korte termijn (tot 1 september) hadden Marieke en Wytze Andela, Riemer Faber en ook Petra Speelman (geestelijke verzorger Marga Klompé) aangegeven dat zij ons willen ondersteunen in het verzorgen van crisispastoraat en het verzorgen van uitvaarten. Daar hebben wij in de afgelopen ook al dankbaar gebruik van gemaakt.
Daarnaast zijn er ook gesprekken gevoerd met onze predikanten en kerkelijk werkers.
Hierbij was vooral aandacht voor wat onze gemeente op dit moment nodig heeft, maar ook wat wij nodig hebben in de toekomst. Hier hebben wij meerdere gesprekken over gevoerd, en natuurlijk is er ook gekeken naar de financiële mogelijkheden.
Tijdens deze gesprekken gaven Elizabeth, Anneke en Heidi aan dat zij hun arbeidscontract wel zouden willen uitbreiden met meer uren, om zo een gedeelte van de werkzaamheden over te kunnen nemen.
De kerkenraad heeft hier op 18 februari mee ingestemd, en dat betekent dat Elizabeth, Anneke en Heidi per 1 maart een fulltime dienstverband hebben aanvaard binnen onze gemeente.
Hiermee was een gedeelte van de vrijgekomen werkzaamheden ingevuld.

Maar daarmee waren we er nog niet. Er zullen nog meer mensen en handen nodig zijn om het werk in onze gemeente op te pakken en uit te voeren.
In de afgelopen maanden kwamen wij op verschillende manieren in contact met Jan Willem Vreeman en Ruurd Walinga.
Met deze twee kandidaten hebben de kerkrentmeesters en ook het pastoraal team verschillende gesprekken gevoerd, om uit zoeken of zij ons zouden kunnen helpen met de uitvoering van het pastoraal werk/opbouwwerk in onze gemeente, en of er ook een klik was tussen de verschillende partijen.
Alle bij deze gesprekken betrokken personen waren het er unaniem over eens dat zowel Jan-Willem als Ruurd een heel mooie bijdrage zouden kunnen leveren aan ons pastoraal team.
Dankbaar en verheugd zijn wij dat ook Jan-Willem en Ruurd dezelfde mening hadden, en heel graag binnen onze gemeente aan de slag willen gaan.
Op 22 april jl. tijdens een ingelaste vergadering van de grote kerkenraad zijn beide kandidaten voorgesteld aan onze ambtsdragers, en hebben wij het volgende voorstel aan de leden van de kerkenraad voorgelegd:

Jan-Willem Vreeman zal per 1 juni 2025 starten als kerkelijk werker voor 0,8 fte (vier dagen).
Hij zal een nog nader te bepalen wijk onder zijn hoede krijgen en zich richten op al het pastoraal werk in
deze wijk.
Ruurd Walinga zal per 1 juni 2025 starten als kerkelijk werker voor 0,4 fte (twee dagen)
Hij zal zich vooral richten op het bijzondere pastoraal werk/opbouwwerk, wat voorheen door Folkert werd opgepakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Biertje met de dominee, de KruX, Breinbreker enz.
Hij heeft echter ook de opdracht en de mogelijkheid gekregen om nieuwe initiatieven op poten te zetten om mensen op een andere manier (weer) in aanraking te brengen met het geloof en onze gemeente.
Met dit voorstel en de uitbreiding van de uren van Elizabeth, Heidi en Anneke bleven wij binnen het financiële budget dat beschikbaar was gesteld.

Unaniem stemde de vergadering in met het benoemen van deze kandidaten. De arbeidscontracten zijn toen ook opgesteld en in de week van 14 mei door alle partijen ondertekend.
Wij feliciteren Jan-Willem en Ruurd van harte met hun nieuwe functie en heten hun op voorhand al van harte welkom in onze gemeente.
Binnenkort zullen zij ook worden bevestigd als ambtsdrager en worden verbonden aan onze gemeente.
Op het moment van schrijven van dit artikel was de datum nog niet bekend, maar wij houden u hiervan op de hoogte.
Daarnaast stellen zij zich ook al kort voor in deze editie van KerkVenster.
Mocht u nog vragen hebben over deze aanstellingen, schroom dan niet om contact met ons te zoeken.

Namens de kerkenraad,
Gerard Helmink,
voorzitter PG Aalten


Jan Willem Vreeman

Mijn naam is Jan Willem Vreeman. Ik ben geboren en getogen in de Aaltense Heurne in 1963, waar ik opgroeide in een gereformeerd arbeidersgezin waarin de zondagse kerkgang een vast gegeven was. Ik kan me van de jaren 70 nog goed herinneren dat de Zuiderkerk overvol was en er altijd wel stoelen bijgezet moesten worden. Met een vader die in 1970 aannemer werd, volgde een niet-verrassende keuze om zelf ook in de bouw te gaan werken. Met name het kunnen bouwen van huizen voor mezelf was een grote drijfveer achter die keuze. Vanaf 2003 kreeg ik de kans om mijn kennis en bouwervaring door te geven als docent op de lokale vmbo-school.

In een drukke tijd met drie opgroeiende kinderen verhuisden we in 2007 van de Sniedersweide naar de Elshoekweg in Dale. Met de verhuisgegevens kakelvers op het kerkelijk bureau, kreeg ik van ds. Wytze Andela de vraag om meteen maar pastoraal medewerker in Dale te worden. Dat was ook leuk omdat ik zo de buurt leerde kennen. Er was toen al wel de wens, maar niet de tijd om mezelf via studie daarin te ontwikkelen.
Na een spirituele reis was het pas in 2017 dat ik na een uitdagende periode besloot me in te schrijven voor een opleiding theologie. Aanvankelijk met het doel om als docent levensbeschouwing te werken, wat ik tijdens de studie ook een paar jaar gedaan heb. In 2023 rondde ik deze studie succesvol af, maar gaandeweg merkte ik dat mijn hart niet meer bij het onderwijs lag.

Tijdens een stage voor geestelijk verzorger ontdekte ik hoe waardevol en vervullend het is om mensen geestelijk bij te staan. Het voeren van gesprekken van hart tot hart, mensen bemoedigen en het kunnen bieden van troost raakte iets aan. Een besef iets hogers te mogen brengen in situaties van ziekte, verdriet, pijn of bij de soms moeilijk te accepteren veranderingen van het ouder worden. Ik begon steeds meer na te denken over hoe ik deze roeping kon vormgeven.
Het was tijdens het afscheid van mijn eigen vader dat alles op zijn plek viel. De manier waarop ds. Zeldenrijk ons gezin begeleidde en samen met ons de dienst vormgaf, maakte diepe indruk. Mijn aandeel in de dienst gaf me het laatste zetje om te mogen geloven dat ik van waarde kan zijn als pastor. Dat ik me na een lange reis nu in deze hoedanigheid aan u mag voorstellen voelt dankbaar.

Jan-Willem Vreeman

 

Ruurd Walinga .

Het levensmotto van Ruurd Walinga (1964) is water in wijn veranderen, naar het eerste wonder van zijn grote voorbeeld Jezus Christus. In februari 2025 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als christelijk cabaretier met een speciale jubileumshow ‘Niks nieuws onder de zon’.
Sinds de zomer van 2022 woont hij in Geesteren in de Achterhoek, waar zijn vrouw, Julia Molenaar, werkt als beeldend therapeut in het Traumacentrum Nederland in Vorden.
De roots van Ruurd liggen in Friesland, waar hij opgroeide in een gereformeerd synodaal gezin van negen kinderen. Hij studeerde journalistiek aan de Evangelische School voor Journalistiek in Amersfoort en werkte 35 jaar als journalist bij het Friesch Dagblad, een regionale christelijke krant. In zijn vrije tijd organiseerde hij met zijn vrouw en vrienden jarenlang experimentele kerkdiensten, die later verplaatst werden naar een kroeg in de binnenstad. Dit gebeurde vanuit de toen nog gereformeerde kerk in Leeuwarden.
Toen de vrienden kinderen kregen, stopten deze kroegkerkdiensten.
Dit concept werd omarmd door een evangelische gemeente in de Friese hoofdstad Leeuwarden, waar Ruurd en Julia hun ideeën konden voortzetten. Verder raakten ze betrokken bij kinder- en tienerpastoraat en volgden onder meer cursussen op dit gebied bij Stichting Chris en andere organisaties.
In 1999 kwam Ruurd met zijn eerste cabaretprogramma, waarin hij op een verrassende manier het evangelie bracht. Er volgden nog zeker tien voorstellingen voor diverse leeftijdsgroepen en kindershows. Met zijn programma’s reist hij het hele land door in allerlei verschillende kerken.
Ondertussen werd hij door diverse PKN-gemeenten in Friesland gevraagd om catechisatie te geven. Ook werd hij geregeld gevraagd voor preekbeurten.
In 2018 werd hij voor één dag in de week benoemd als voorganger/pastoraal werker bij de Vrije Evangelische Gemeente De Brug in Joure. Begin 2022 beëindigde hij zijn werkzaamheden bij het Friesch Dagblad, waar hij nog parttime in dienst was op de cultuurredactie.

Sinds de zomer van 2022 hebben Ruurd en Julia zich aangesloten bij de Protestantse Gemeente De Wijngaard in Borculo. Ze maakten nog mee hoe de gereformeerde en hervormde kerk in hun dorp Geesteren aan de eredienst werden onttrokken. Bij De Wijngaard zit Ruurd in de redactie van het kerkblad en is hij kerkrondleider in de zomermaanden.
In zijn woonplaats Geesteren nam hij onder meer het initiatief tot de verhalenroute ‘Het Geheim van Geesteren’, die afgelopen winter voor de tweede maal werd gehouden. Hierbij vertelden inwoners in een woonkamer, schuur of ander gebouw bijzondere verhalen over het eigen dorp. De verhalenroute werd beide keren afgesloten met een speciale oudejaarsconference door Ruurd over Geesteren in de hervormde kerk.
Ruurd en Julia spelen beiden bij harmonieorkest Amicitia: hij trombone, zij saxofoon.
Komende zomermaanden juli en augustus treedt Ruurd tweemaal in de week op in de Joriskerk met een speciaal theaterstuk n.a.v. 100 jaar Stormramp Borculo.

Ik zie ernaar uit om mij in te zetten voor uw gemeente, en hoop u spoedig te ontmoeten.

Meer informatie over mij is te vinden op de volgende websites:
www.waterinwijn.nl
www.debrugjoure.nl
www.rampzalig2025.nl

Ruurd Walinga