Lombok in puin, Nick Rensink e.a. in actie

Lombok in puin

Nick Rensink helpt ter plekke

Iedereen weet inmiddels wat voor een vreselijke ramp er op Lombok gebeurd is. Drie grote bevingen achter elkaar, honderden doden, heel veel bewoners gewond, duizenden mensen dakloos die letterlijk op straat leven en nagenoeg alles in puin.

Aaltenaar Nick Rensink en zijn vrouw Stevi van de stichting Harapan Baru Aalten/Nederland wonen middenin dat gebied. Gelukkig mankeert hen niets, al moeten zij ook op straat leven. Ze waren als eersten in staat de eerste noodhulp te verlenen en de vervolghulp die nu noodzakelijk is.

Velen uit Aalten en omgeving zijn betrokken bij het werk van Nick en zijn vrouw Stevi, zo ook de diaconie van de PG Aalten. Via de werkgroep MDW (Missionair Diaconaal Werk) is er na de eerste aardbeving al een verzoek tot financiële hulp ontvangen van de Aaltense afdeling van de  organisatie van Nick Rensink, Harapan Baru. Via de  mail is hierover wat heen en weer bericht en de MDW kwam tot de conclusie dat we hier wel budget voor vrij wilden maken. Toen kwam de tweede aardbeving die nog veel ergere gevolgen had dan de eerste. Dan is het toch wel een groot voordeel dat we direct kunnen communiceren met personen in kwestie. Dan kun je ook meteen vragen waar gebrek aan is en hoe een en ander geregeld kan worden. Uiteindelijk hebben we Nick ’s avonds al gesproken (als je het nummer weet kun je gewoon bellen..) en hebben we er voor kunnen zorgen dat al de volgende dag  € 3000,00 in Indonesië was. Via Nick weten we dat ze zijn begonnen met het inrichten van kampen voor opvang van mensen die anders in de buitenlucht moeten slapen. Daarnaast wordt voedsel, medicijnen, afvalcontainers, dekens, tenten, etc. gekocht. Het is natuurlijk een eiland dus spullen zullen snel opraken, maar op dit moment lukt het nog om wat te kopen. De overheid heeft grote moeite om in actie te komen, Harapan Baru is gevraagd om de hulpverlening in het westen van Lombok te coördineren.Omdat wij in de gelukkige omstandigheid waren dat we zo snel konden handelen komt dit nu ook heel snel op gang.

Voor wie dat interessant vindt en Facebook heeft: Nick post dagelijks filmpjes op de Facebook pagina van Harapan Baru, over de voortgang.

Woensdag (8 augustus) eind van de middag hebben we het volgende bericht van Nick ontvangen.

———————————————————————————————————————

Update noodhulp aardbeving Lombok:

In totaal schatten we dat er op dit moment tussen de 1.500 en 2.000 personen in ons werkgebied wonen. Daarvan is ongeveer 50% van de mensen dakloos geworden door de aardbeving. Bijna iedereen slaapt buiten vanwege de naschokken. Zij verblijven nu in ‘posko’s’ (tentenkampen).

Harapan Baru Lombok werkt direct samen met alle posko’s om de geboden hulp te coördineren. Om het werk gemakkelijker (er zijn meer dan 50 tentenkampen in onze regio) te maken, hebben we acht regio’s gemaakt, die gebaseerd zijn op de dorpen in de regio.

De hoofden van deze regio’s hebben wij direct na de ramp gesproken, om gezamenlijk de logistiek op te zetten. Daarnaast spreken we hen meerdere malen per dag om de behoeftes te inventariseren. Ook maken we twee rondes per dag waarbij we zoveel mogelijk kampen bezoeken.

Gisteren en vandaag hebben wij de eerste goederen kunnen leveren voor de kampen in Medas. Hiervoor hebben we een speciaal team samengesteld onder leiding  van onze social worker Humaidi. Van de eerste donaties hebben wij de volgende goederen kunnen leveren:

– 28 pakken met luiers

– 43 dozen met water

– 225 kilo rijst

– 13 tentendoeken

– 100 meter touw

– 8 dozen zeep

– 24 dozen met Mie

– 64 kilo groente

– 56 zakjes met zout

Daarnaast hebben we kampen ook praktisch ondersteund. Zo hebben we gezamenlijk zes gaarkeukens opgezet en heeft Nick gisteren een ontmoeting gehad met het hoofd van het streekziekenhuis.

Met hun hulp en van een familie in de buurt met een auto hebben we gisteren en vandaag zeven gewonden die nog niet geëvacueerd waren, naar het ziekenhuis gebracht. Daarnaast hebben we geregeld dat er een speciale wijkzuster is die vanuit de lokale kliniek aan de slag gaat en ook rondes langs de verschillende kampen maakt. Indien er een tekort ontstaat aan medicatie gaan wij het streekziekenhuis financieel ondersteunen om deze bij particuliere apothekers in te kopen. Hiervoor is een budget geregeld.

Voor de komende dagen gaan we verder met het regelen van noodgoederen en steun in de kampen. Hygiëne en afval zal hierbij speciale aandacht van ons krijgen.

Ook gaan we kijken of we onze zusterorganisatie Endri’s kunnen ondersteunen bij het regelen van goederen voor Noord-Lombok. Wij werkten vorige week met hen in die regio samen, tot de tweede aardbeving ons dwong om meer dichtbij huis hulp te verlenen. Wij blijven echter gefocust op Medas, dus zij zullen de logistiek van het leveren van ons overnemen.

Wij willen alle donateurs heel hartelijk bedanken voor hun steun. Samen maken we een verschil.

——————————————————————————————————————–

We houden als diaconie de vinger aan de pols en hebben budget om meer hulp te bieden wanneer dit gevraagd wordt. Het kantoor van Harapan Baru  is volledig verwoest, er is straks ook geld nodig om de boel daar weer op te bouwen. De diaconie concentreert zich voor nu op noodhulp.

Persoonlijk ondersteunen

Wie Nick en zijn stichting persoonlijk wil helpen kan een bedrag overmaken op bankrekening NL49RABO 0310390249 t.n.v. Stichting Harapan Baru Aalten, onder vermelding van ‘Hulp aardbeving Lombok. De stichting heeft een ANBI status.

Werkgroep MDW van de diaconie PG Aalten.

PS
Mochten er verdere ontwikkelingen zijn op Lombok, dan zullen we dit op de website van KerkVenster plaatsen.