Ode aan de kerkkampen.

Al in de jaren vóór corona werd ik door Arnold van KerkVenster gevraagd om wekelijks foto’s te maken van de activiteiten tijdens de kerkkampen. Het doel was om in september een kampkrant over het hele vakantieseizoen te maken.

Dus fietste ik wekelijks in juli en augustus naar Borculo om de groepen kinderen op de gevoelige plaat vast te leggen. Het was steeds een feestje om de tocht naar Borculo te maken, meestal onder zonnige omstandigheden. Na aankomst was er koffie, en een gezellig praatje met leiding en kinderen en daarna werden de groepsopstellingen geformeerd en gefotografeerd.

Ieder bezoek, jaar na jaar en elke week viel mij weer op hoe ontspannen en prettig de leiding en de kinderen met elkaar omgingen.

Ook deze zomer worden er weer kerkkampen georganiseerd. Nu is de bestemming de boerderij en erf van Wim en Ellen Pardijs aan de Oude Bocholtsebaan in het Woold. De familie Pardijs is nog niet zo lang geleden verhuisd van ’t Klooster naar het Woold. Ik vond de plek in Borculo al mooi, maar nu ik de locatie in het Woold heb gezien, lijkt me deze locatie nog fraaier!

De tenten staan op een groot weiland, omzoomd door grote bomen en bossen, er is voldoende ruimte voor toiletten, douches en andere faciliteiten. Bovendien  wonen de buren ver genoeg weg om geluidsoverlast te ondervinden en de familie Pardijs biedt hulp waar dat nodig is.

Voordat zo’n kamp kan beginnen, is er al veel voorbereidend werk verricht. Een hele groep, veelal senioren m/v, pakken de vrachtauto bij de firma Ottevanger in en een week voordat de eerste groep  komt, worden de tenten opgezet en alle aansluitingen (toilet, keuken, electra, enz.) verricht.

Ook nu heb ik al weer de eerste 4 kampweken op beeld kunnen zetten en weer valt op hoe relaxed en gemoedelijk de sfeer is. De groepsleiders die elkaar vaak voor het eerst hebben ontmoet, maar die na een paar dagen al aan elkaar gewend zijn. De kinderen die ontspannen rondlopen, en zonder mopperen meedoen aan de spelletjes en andere activiteiten.

Ik heb, kortom, respect gekregen voor al die jonge mensen die belangeloos een week van hun vakantie besteden om ca. tweehonderd (5x 40) kinderen een onvergetelijke tijd te bieden.

Dus hierbij mijn welgemeente complimenten en ga zo door!

                                                                                                                                 Jan Ebbers