Pride in the name of love

Met dit nummer van U2 werd zondag 12 juni de Pride dienst in de Zuiderkerk geopend.
Trots in de naam van de liefde hoe toepasselijk kan het zijn.
Want zo werd de dienst wel ervaren door de meer dan 150 belangstellenden uit de hele regio die de moeite hadden genomen om deze speciale eerste Pride dienst bij te wonen.
Er waren zelfs mensen uit de Nederlandse Antillen die hier op vakantie waren en hadden gedacht: ‘Daar willen we bij zijn.’
Hoe divers kunnen bezoekers zijn in de Zuiderkerk waar de dienst gehouden werd.
Wel jammer dat er niet veel gemeenteleden waren vooral omdat deze dienst voor iedereen bedoeld was en de aanwezigheid een duidelijke ondersteuning is van een groep mensen die zich jarenlang buitengesloten heeft gevoeld.

Het mannenkoor Shansons onder leiding van Esther Gotink Van de Heiden begon met een nummer van Abba: ‘The way old friends do’ en niet vanaf het podium zoals gewoonlijk maar het koor ging in een kring om de aanwezigen staan en bracht dit nummer ten gehore.
Dat heeft heel veel indruk gemaakt bij de mensen in de kerk zo bleek later uit de vele positieve reacties want die waren er genoeg. De aanwezigen voelden zich allemaal welkom terug in de kerk.
Dat werd door de voorgangster Elizabeth van Deventer ook benadrukt, iedereen is welkom en je hoort erbij ongeacht wie je bent en hoe je er uitziet en wat je geaardheid is.
En die boodschap kwam over. Dat bleek wel want de emoties waren duidelijk voelbaar in deze dienst.
Veel bezoekers gaven aan dat ze dit gevoel jarenlang gemist hadden, erbij horen ook in onze kerk en daarmee is deze Pride dienst in alle opzichten geslaagd.
Zo zijn we weer een stukje verder in de acceptatie van de LHBTIQ+’ers die in Aalten wonen en werken. Hopelijk komen er de volgende keer meer mensen uit Aalten want die steun is belangrijk om te laten zien dat de acceptatie er ook werkelijk is.
Jezus gaf dit ook aan: Iedereen is welkom om mee te doen in de kerk en de volgende Pride dienst is iedereen van harte welkom.

De toespraken van Derek Westervelt, Marc Wolterink, Rudi ter Maat en ds Elizabeth van Deventer in de dienst waren indrukwekkend.

Het delen van het brood en wijn werd ook door veel aanwezigen als er echt bij horen genoemd.
Na het U zij de Glorie bracht het koor nog enkele nummers ten gehore en was de dienst voorbij.
In de hal was er koffie met een stuk krentewegge voor iedereen omdat deze dienst kan worden gezien van een nieuw begin.

Iedereen bedankt voor de inzet en samenwerking en tot de volgende Pride dienst want een vervolg gaat er zeker komen.
Heb je na het lezen van dit verhaal het gevoel, ik wil de volgende keer ook meedoen met de voorbereidingen dan ben je van harte welkom.

Rudi ter Maat, Marc Wolterink, Derek Westervelt en Elizabeth van Deventer