Reis door het zuiden en midden van Malawi

In februari ben ik drie weken naar het zuiden van Malawi geweest. Vijf jaar geleden ben ik ook voor vijf maanden in Afrika geweest, waardoor ik al wat mensen kende. Ik ben in totaal op negen verschillende projecten geweest. Afgelopen diaconievergadering heb ik een powerpointpresentatie gegeven over de projecten en een toelichting waar ik het geld van de diaconie aan besteed heb. Als er mensen geïnteresseerd zijn en hier meer van willen weten, of ook graag een prestatie willen, laat het mij dan weten via nadine_bongen@hotmail.com. In dit KerkVenster wil ik drie projecten toelichten waar wij als gemeente geld aan hebben gegeven. Het zijn echt goede projecten en doordat je persoonlijk contact hebt, is het erg transparant.

Tithandizani youth support
Het eerste prachtige project is van Aubrey en Marlou. Vol passie zetten ze zich hiervoor in. Het is een dagopvang voor jongeren uit de allerarmste gezinnen in Balaka. Het is een gratis trainingscentrum voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar, waar ze een beroep of extra vaardigheid kunnen leren buiten school om. Bijvoorbeeld computerlessen, houtbewerking, naailes, armbanden maken etc. Dit willen ze nog verder uitbreiden.
Vele van deze jongeren zijn niet naar school geweest, of met verschillende periodes (aangezien er geen inkomen meer was, waardoor het soms niet mogelijk was om het schoolgeld te betalen). Hierdoor hebben ze veel lesstof gemist vergeleken met hun leeftijdsgenoten. Op het project is ook een bibliotheek aanwezig waar jongeren veel gebruik van maken. Ook krijgen ze educatieve lessen over bijv. religies of seksualiteit. Elke donderdagmiddag organiseren ze sport en spelletjes.
Daarnaast worden de families ondersteund met advies, en financieel. Drie ochtenden in de week gaan ze op familiebezoek. De families van de jongeren worden dan bezocht. Dit doen ze om de familiesituatie in te schatten en eventuele hulp te bieden waar nodig. Ze bieden een cursus aan voor het opstarten van een eigen bedrijf. Zodra ze klaar zijn met de cursus kunnen ze een lening krijgen om het bedrijf op te starten. Als het goed loopt, betalen ze het in termijnen van drie tot zes maanden weer. Op deze manier hebben ze een beter inkomen en families met kinderen hebben genoeg geld om het schoolgeld te betalen.

Door het regenseizoen waren er diverse huizen totaal verwoest. Dit gebeurt jaarlijks, omdat veel van die huizen erg slecht gebouwd zijn. Tijdens mijn reis heb ik geld meegekregen van de diaconie. Ik heb geprobeerd om bij verschillende projecten het microkredietsysteem toe te lichten. Ik heb het geld aan het project gegeven. Zij kunnen dan mensen een lening geven, die ze binnen de afgesproken termijn moeten terugbetalen.
We kwamen bij een familie met een onbewoonbaar huis. We hebben een lening gegeven voor het bouwen van een nieuw huis. Binnen een jaar kunnen ze het terugbetalen. Heel veel langer heeft ook niet echt zin, aangezien er veel kan gebeuren in die periode en ze in principe nergens voor verzekerd zijn. Ik legde uit dat we in Nederland soms een lening afsluiten voor 20 of 30 jaar. Dit was totaal niet te begrijpen voor hun.
Zo zijn er enorm veel verschillen. Vijf jaar geleden was ik ook in Malawi en voor mijn gevoel had ik Afrika altijd een beetje opgehemeld in mijn gedachten. Aan het begin dacht ik ‘pooh wat stinkt het hier’ en wat voelden de bedden vies en hard aan. Dit kan ik mij helemaal niet herinneren van de vorige keer. Anderhalve dag later merkte ik er al niets meer van. Waarschijnlijk dat ik het daarom ook vergeten was.

Bwalo
Dit is het project waar ik vijf jaar geleden vrijwilligerswerk heb gedaan. Dit project is een opvang voor straatkinderen in de regio Zomba. Het betreft een christelijke organisatie. Het project haalt kinderen van de straat. De kinderen krijgen twee keer per dag te eten en gaan naar school. Daarnaast krijgen ze extra lessen zoals naailessen en houtbewerking.
Dit project hebben we destijds als diaconie ook ondersteund. Ze doen het verassend goed! Ik kreeg er vanuit Nederland weinig hoogte van omdat Facebook slecht werd bijgehouden en er slecht gereageerd werd op e-mail. Toegezegd is dat dit vanaf nu verbeterd wordt.
Dit merk ik nu al, want ik krijg bijna dagelijks een bericht en als ik een aantal dagen niet reageer, vraagt hij waarom ik niet antwoord op zijn bericht. 😉

Op de foto kun je zien dat het glas is ingeslagen. Zo kon men het raam opendoen. De naaimachines die er stonden, zijn meegenomen. Als lid van de diaconie heb ik besloten om mee te betalen aan tralies voor de ramen. Aangezien straatjongens een erg moeilijke doelgroep is, zijn deze voorzorgsmaatregelen belangrijk.

Dit gebouw is gebouwd van het geld van de diaconie. Hier zitten klaslokalen in en een slaapverblijf voor de straatjongens. Ook heeft de diaconie meebetaald aan de grond. Het gebouw dat er naast staat, is gedoneerd door andere organisaties.

Nyumba ya Tsogolo
Dit is een soortgelijk project als Bwalo, alleen in de regio Liwonde. Dit project staat ook nog meer in de kinderschoenen. De familiesituatie heeft dit project wel beter door en er wordt ook goede steun aan gegeven. Dit gaat op een vergelijkbare manier als Tithandizani youth support.
Het is een moeilijke doelgroep, omdat er veel mis gaat en gestolen wordt. Ook is het project moeilijk onafhankelijk te maken. Ik vind het wel heel belangrijk dat het project blijft bestaan, want straatkinderen worden hier gezien als normaal straatbeeld. Velen zien het probleem er niet van in dat deze jongeren geen liefde krijgen, ze uitschot zijn en zichzelf in leven houden door diefstal. Velen worden in de toekomst verslaafd door de uitzichtloze situatie.
Binnen het project krijgen ze extra educatie over bijvoorbeeld religie en emoties, en ze sporten twee keer per week. Daarnaast krijgen ze liefde en plezier.

Deze voetbal T-shirts zijn gesponsord door de diaconie. Vanaf nu mogen ze meedoen met de wedstrijden.

Op dit project heb ik ook het microkrediet-systeem uitgelegd, aangezien geld genereren heel moeilijk wordt voor deze groep, maar op zo’n manier kun je het geld vaker besteden. Ook zijn we aan het kijken of we eventueel als diaconie iets kunnen doen om mee te betalen aan een eigen verblijf, zodat niet elke maand die lasten van de huur van het gebouw erbovenop komen. Hierin houden we jullie op de hoogte.
Het was een fantastische tijd. Veel leuke mensen ontmoet en ik heb van alles gezien en gedaan. Toen ik terug was in Nederland had ik wel een cultuurshock van alle welvaart waar wij in leven. Maar ook van de stress die wij onszelf op leggen. De mensen in Malawi genieten meer van de kleine dingen en leven meer in het moment. Dit heeft nadelen, maar ook zeker voordelen.
Kort voordat ik terugging, liet ik iemand mijn agenda zien van maart. Hij vroeg of ik me wel eens een slaaf voelde van mijn eigen agenda…..
Het was echt een prachtige, leerzame tijd. Ik ga zeker een keer terug. Bedankt allemaal, want dankzij jullie bijdragen aan de diaconie konden we deze mensen weer een beetje verder helpen!

Nadine Stemerdink-Bongen