Renovatie en inrichting vakschool voor jongeren met een beperking

In Kenia worden mensen met een beperking vaak gestigmatiseerd. Ze worden regelmatig als een vloek beschouwd, wat leidt tot isolatie of zelfs opsluiting. Voor jongeren met een verstandelijke beperking is het onderwijssysteem bovendien ontoereikend: zij mogen na hun 16e niet meer op de basisschool blijven, maar zijn niet in staat om naar het reguliere voortgezet onderwijs te gaan.

Om deze doelgroep te ondersteunen heeft de Marianne Center Foundation in 2012 een trainingscentrum opgericht in Limuru, ten noordwesten van Nairobi. Het centrum biedt (jong)volwassenen met een milde tot matige verstandelijke beperking (15-50 jaar) zorg, opleiding en een zinvolle dagbesteding. Dit vergroot hun gevoel van eigenwaarde en ontlast hun families. Daarnaast werkt de organisatie aan bewustwording en acceptatie in de gemeenschap.

Eerdere samenwerkingen met Wilde Ganzen richtten zich op de uitbreiding van het centrum met een slaapzaal, eetzaal, keuken en lerarenverblijf. Het financieren van de exploitatie is echter een voortdurende uitdaging. Het centrum is voor 40% afhankelijk van de Nederlandse Stichting en voor de rest van ouderbijdragen, die vaak te laat of niet worden betaald. Dit maakt de organisatie kwetsbaar.

Het doel van dit project was om financiële onafhankelijkheid te bevorderen door accreditatie van de overheid te verkrijgen. Geaccrediteerde scholen in Kenia ontvangen namelijk financiële steun van de overheid, zoals de betaling van salarissen voor docenten. Voor accreditatie moeten de faciliteiten voldoen aan specifieke eisen.

Uitgevoerde activiteiten:

  • Bouw van een oprijplaat om het centrum toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers.
  • Installatie van twee watertanks voor efficiëntere wateropvang.
  • Renovatie van het rioleringssysteem.
  • Aanschaf van nieuw meubilair voor slaapzaal en klas, educatieve materialen en keukenapparatuur.

Met de renovatie en nieuwe voorzieningen voldoet het trainingscentrum aan de eisen voor accreditatie. Dit helpt niet alleen om de exploitatiekosten te verlagen (bijvoorbeeld door efficiënter watergebruik en koken), maar ook om op lange termijn financiële ondersteuning van de overheid te verkrijgen. Hierdoor wordt het centrum minder afhankelijk van buitenlandse steun en wordt de duurzaamheid van het project gewaarborgd.

Dit project draagt bij aan betere leer- en leefomstandigheden voor jongeren met een verstandelijke beperking, terwijl het tevens de gemeenschap helpt om inclusiever te worden.

De werkgroep Hulp Ver Weg Dichterbij heeft voor 2025 als jaarproject van Kerk in Actie een nieuw land gekozen: Bangladesh

 Samen in actie in Bangladesh

Als gemeente zetten we ons het komende jaar in voor het werk van Kerk in Actie in Bangladesh. Dit Aziatische land, met een prachtige delta, is één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Een kwart van de bevolking leeft in armoede en het land kampt steeds vaker met natuurrampen, zoals cyclonen en overstromingen.

Hoewel christenen er een kleine minderheid vormen, zijn zij vaak actief lid van een kerk. Kerken willen graag dienstbaar zijn aan de samenleving. Zo helpen zij boerengezinnen met landbouw-trainingen om hun productie te verhogen, en zich aan te passen aan klimaatverandering. Ze helpen vrouwen om hun inkomsten te vergroten, en ondersteunen kleine dorpsgemeenten met Bijbelonderwijs en trainingen in jongeren- en vrouwenwerk. Maar, deze kerken in de minderheid hebben steun nodig om te kunnen bestaan. Samen komen we in actie om het werk van deze kerken mogelijk te maken.

Zo zijn we samen kerk in actie. 

Kerk in Actie ondersteunt vier projecten in Bangladesh. Op zondag 16 maart zal in de dienst het nieuwe jaarproject nader toegelicht worden en na de dienst zal er gecollecteerd worden voor het eerste project: ‘Beter bestand tegen klimaatverandering’.

Bangladesh heeft zwaar te lijden onder klimaatverandering en kampt steeds vaker met cyclonen en overstromingen. De stijgende zeespiegel zorgt bovendien voor verzilting van water en landbouwgrond. Boeren zien hun inkomsten sterk dalen en hebben moeite om te overleven. Het Center for Rural Service Society (CRSS), partnerorganisatie van Kerk in Actie, helpt inwoners van de kwetsbare deltaregio om zich aan te passen aan klimaatverandering. Zo leren boeren hoe ze gewassen hangend boven de grond of op dijkjes kunnen verbouwen, zodat deze bij overstromingen niet wegrotten. Daarnaast leren dorpsgemeenschappen hoe ze zich kunnen voorbereiden op natuurrampen. Samen brengen zij in kaart welke delen van hun dorp bij hoog water onderlopen, welke delen relatief veilig zijn en welke gebouwen, bijvoorbeeld een stenen kerk of school, als schuilplaats kunnen dienen. Ook maken ze evacuatieplannen en volgen ze EHBO-trainingen om gewonden eerste hulp te kunnen bieden.

Wij bevelen het eerste project in Bangladesh van harte bij u aan.