Aalten helpt
Hartverwarmend zijn de reacties in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo op de komst van vluchtelingen uit Oekraïne. Kamers, huisjes, woningen en andere panden zijn klaar of worden klaargemaakt. In een gezamenlijke aanpak van burgers, kerken, bedrijven, onderwijs en gemeente wordt er door veel inwoners in snel tempo gewerkt om de Oekraïners op te vangen. Goed om daarbij ook af en toe tegen elkaar te zeggen dat het echt pionieren is voor iedereen. En dat het dus niet erg is als niet alles van een leien dakje gaat. ‘Eerst goed doen en daarna zien we wel wat fout is’, hoorden we iemand op tv zeggen, en we zijn het daar hartgrondig mee eens.
Wat een geluk dat de meeste gastadressen zo flexibel zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat aangekondigde gasten toch niet komen. Omdat ze bijvoorbeeld ervoor kiezen toch in Warschau te blijven, dichter bij hun vaderland. En dan de nuchtere reactie van het gastadres: ‘O, geeft niet hoor, dan trek ik gewoon de stekker weer uit de koelkast .’
Inmiddels zijn er een aantal Oekraïense vluchtelingen aangekomen. In hun eigen auto arriveert een gezin dat in paniek is gevlucht. Hun jongste dochter draagt maar één schoentje. Anderen stappen uitgeput uit een busje. Na het afleveren van hulpgoederen heeft de chauffeur hen meegenomen naar Aalten. Op het moment van schrijven verblijven er voor zover bekend 54 gasten in de gemeente Aalten. Op veertien adressen worden 28 volwassenen en 26 kinderen opgevangen. Voorlopig worden de mensen gehuisvest bij particulieren. Er is op dit moment een lijst met vijftig adressen die zich hebben opgegeven. De gemeente heeft het Caspershuus klaarstaan voor een wat grotere groep.
In een zaal bij de Zuiderkerk kunnen de mensen elkaar elke ochtend ontmoeten. In Dinxperlo in het Kulturhus. Tolken staan klaar om te vertalen, want de meeste mensen spreken weinig of geen Engels. Het is verrassend om te zien hoeveel inwoners van Aalten en Dinxperlo Russisch spreken en zich graag willen inzetten. En daar vangen we flarden van verhalen op over een overhaaste vlucht uit schuilkelders, over lange vermoeiende reizen, over niks meer hebben en over grote zorgen over familieleden die zijn achtergebleven. En hoelang gaat dit duren?
Intussen blijven we met ons allen heel hard werken om de gasten zo goed mogelijk op te vangen en hun verblijf wat te verlichten.
Wim en Hanneke Drenth
Nuttige adressen
Aanmeldingen voor huisvesting: oekraine@aalten.nl
Aanmeldingen voor vrijwilligerswerk: oekraine@figulus-welzijn.nl
Goede kleding en schoenen s.v.p. brengen naar Beele, Industriestraat 3, zie onderstaande poster.
Aaltense Uitdaging
Voor meer informatie over de gezamenlijke acties in Aalten, Doetinchem en Winterswijk.
Kerk in Actie met Giro555 in actie voor Oekraïne
De samenwerkende hulporganisaties – waaronder Kerk in Actie – komen in deze weken samen in actie voor Oekraïne. Voor 44 miljoen Oekraïners dreigen de recente ontwikkelingen uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang. Hulp is dringend nodig!
Levensgevaarlijk en onzeker
De samenwerkende hulporganisaties maken zich grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Oekraïners zoeken massaal bescherming in buurlanden. Meer dan een half miljoen mensen zijn het land inmiddels ontvlucht. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden. Voor achterblijvers is de situatie levensgevaarlijk en uiterst onzeker.
Humanitaire ramp
Voor 44 miljoen Oekraïners dreigen de recente ontwikkelingen uit te lopen op een humanitaire ramp. Hulp is voor ieder van hen van levensbelang. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor Oekraïne. “Giro555 roept Nederland op om te doneren voor de mannen, vrouwen en kinderen die hard getroffen worden door de gebeurtenissen in Oekraïne”, zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555. “De nood is ongekend hoog. Er is behoefte aan directe noodhulp, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Voor miljoenen Oekraïners, onder wie 7,5 miljoen kinderen, is niets meer zeker. Zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp en hebben onze steun nu nodig.” Het ingezamelde geld kan hen voorzien van levensreddende noodhulp.
Medische, financiële en psychische hulp
De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Om dit te kunnen realiseren zijn vele tientallen miljoenen euro’s nodig. De toegezegde financiële hulp van onder meer de Nederlandse regering en de EU zal naar verwachting niet toereikend zijn om de Oekraïners nu en straks te kunnen helpen. De actie van Giro555 wordt gesteund door de publieke en commerciële radio- en televisiezenders. Vanaf morgenochtend 6.00 uur worden spotjes uitgezonden voor de humanitaire nood van de Oekraïners.
De handen ineen
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Kerk in Actie is een van de samenwerkende hulporganisaties.
