Sfeer-impressie dankdag

Lopend door het stille dorp die eerste woensdagavond van november volg ik mijn weg naar de Oude Helenakerk. Dankdag nieuwe stijl. Corona brengt mensen op een andere manier in beweging, om dank uit te spreken in het oude kerkgebouw: dankdag voor gewas en arbeid. Het is die avond dat in Amerika wellicht het roer omgegooid gaat worden. Het is die avond voordat de lockdown in Nederland om tien uur ingaat. Het centrum van het dorp ligt er verlaten bij. Onverlichte winkelruiten die getuigen van opheffingsuitverkoop, naast etalages die de kijker verleiden tot aankoop met grappige (zwarte) pietjes en uitgestorven horecagelegenheden op het dorpsplein.

Dank voor arbeid? Door wie dan wel, gezien het economisch scenario dat mensen ongelukkig treft nu inkomen naar arbeid onzeker is geworden en zelfs leidt tot ontslag. Dank voor gewas? Door wie dan wel, na opnieuw een droge zomer, die door chronisch watertekort voor bos, landerijen, tuinen en waterwegen een geringe oogst opleverde. Dank voor wat? En dan plotseling zichtbaar die oude dorpskerk, mooi van buiten verlicht en verlicht van binnen, gezien de verlichte kerkramen. Orgelspel is al hoorbaar. Eenmaal binnen gekomen in de kerk, is het LICHT. De paaskaars brandt, talloze kaarsjes branden, de secco’s zijn zo goed te zien, het orgel is verlicht, het koor baadt in het lichtschijnsel. Mensen zitten stil, luisteren naar orgelspel, kijken naar de vlammetjes van de kaarsen, kijken naar het herfststuk op de tafel, lezen teksten op de grote vellen papier die beschreven zijn met woorden van DANK. Lezend die teksten van dorpsgenoten word je als het ware vanzelf dankbaar voor de bemoedigende woorden. Bemoediging op weg naar een nieuwe tijd van arbeid en werken op het land of tuinderij opdat de mens zich bezint op de komst van de nieuwe aarde. Deze doordeweekse avond was bijzonder omdat de deuren van de Oude Helenakerk voor iedereen hebben opengestaan : plek voor bezinning en ontmoeting!

Dankdag, een dag vol dankbaarheid!

Hoe dankbaar kunnen wij zijn in deze coronatijd. Als je als echtpaar, allebei tachtig plus, in bezit bent van een eenvoudige woning met alle comfort en allebei nog van een redelijke gezondheid geniet? Dan lopen onze harten over van dankbaarheid aan God. Zetten we hier tegenover dat er miljoenen mensen op deze wereld honger lijden en in barre omstandigheden leven, geen huis hebben om in te wonen, dan worden we echt met onze neus op de feiten gedrukt. We kunnen dan niet anders dan onze portemonnee trekken t.b.v. deze mensen. Vanmorgen hoorde ik op de radio nog iemand zeggen n.a.v. het verscherpen van de coronaregels, laten we toch dankbaar zijn dat we hier in Nederland wonen waar de medische zorg zo goed is geregeld.

Woorden van dankbaarheid werden neergezet op posters. Wilt u deze nalezen, ga dan naar het digitale KerkVenster. De URL is: https://www.kerkvenster.nl/wordpress/wp-content/uploads/2020/11/KV05-20-11-2020.pdf en dan naar pagina 22 gaan.