Gesprekskring ‘Spiritualiteit’

Aalten/Bredevoort

Verslag eerste bijeenkomst
Op 5 oktober j.l. kwamen we bij elkaar om al lezend aan de hand van het boekje ‘Zorg voor de Ziel’ van Arjan Plaisier met elkaar te praten en na te denken over ‘Spiritualiteit’.
Een exacte definitie is niet te geven. Wel kenmerken waar spiritualiteit aan kan voldoen. Het is een begrip, dat veel kanten kent. Daar zijn we wel achter gekomen én dat het al heel lang een begrip is, dat denkers, filosofen, theologen en andere wetenschappers heeft beziggehouden en bezighoudt!
Dr. A.J. Plaisier was scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Nu werkt hij als predikant in de protestantse gemeente ‘de Brug’ in Amersfoort.
Wat heeft onze ziel nodig? In zijn boek laat hij zien dat onze (vermeend) vermoeide zielen veel te vinden hebben bij de christelijke spiritualiteit, die ‘voeling’ heeft met het geloof van de kerk van de eeuwen. Juist de kerk nú zou alle ruimte dienen te geven om tot spirituele groei te komen.
Opvallend en jammer genoeg heeft de tegenwoordige kerk met spiritualiteit in het recente verleden weinig gedaan, terwijl er onuitputtelijke bronnen te vinden zijn voor hoofd en hart. (Rede en Gevoel)
Het boek neemt ons mee in de sprankelende spiritualiteit, die het christelijk geloof rijk is. Hoe kan de huidige kerkgemeenschap verder, terwijl er maatschappelijk sprake is van een ‘gemis aan bezield verband’, de rol die de kerk vroeger had?
De ‘ruimte’ is leeg geworden; de ‘tijd’ om je af te stemmen op God lijkt verdwenen. Het afschaffen van die ruimte en die tijd maakt het leven bijkans onleefbaar. Bovendien is er sprake van totalisering van de arbeid. Alles draait om werk en geld! Wij zijn beroofd van een inspiratiebron. De arbeid is een last, negatief voor ‘geestelijk’ welzijn. Daarnaast staat de mens bloot aan ‘mediatisering’. Alles draait om data; je hebt toegang tot alles! Je zit in het ‘web’ gevangen.
Wij zijn data. Mensen worden data! We leven voor een scherm.
Is dat het dan? Hoe ga je daar mee om? Wat kan de rol van de huidige kerkgemeenschap zijn? Hoe komt het dat spiritualiteit uit de kerk is verdwenen?

Wil jij je steentje bijdragen: meelezen en meedenken over spiritualiteit in het licht van geloof, kerk en het dagelijks leven?
Sluit je bij ons aan op maandag 2 november 2020 om 20.00 uur in het ‘Koppelhuis’ op de Markt in Bredevoort. Koffie, thee en wat lekkers staan klaar!
Doe je mee? Het boek kun je bestellen (en dat is wenselijk) bij de boekhandel.
Voor 2 november zou het fijn zijn het Voorwoord en Hoofdstuk 1 te lezen. Tot ziens!

Hans de Vries (ook voor meer informatie mag je mij bellen: 0543-565405)