dinsdag 21 januari 2025
‘Samenvoegen Regenboogdiensten en traditionele kerkdiensten’
Als kerkenraad willen wij u graag uitnodigen voor een gemeenteavond om samen met de ambtsdragers na te denken over het samenvoegen van de huidige kerkdiensten.
Aan het begin van dit jaar is er een commissie samengesteld die de huidige kerkdiensten heeft geëvalueerd.
Aan de hand van deze evaluatie heeft de commissie een rapport opgesteld wat is aangeboden aan de kerkenraad.
Dit rapport is gedeeld met al onze ambtsdragers, waarna wij het rapport en de conclusies hieruit, hebben besproken in de klankbordgroep-vergaderingen.
De conclusie van de klankbordgroepen/ambtsdragers was dan ook dat zij unaniem konden instemmen met hetgeen in het rapport wordt voorgesteld.
Graag willen wij u dan ook uitnodigen voor een gemeenteavond om hier verder met ons van gedachten over te wisselen.
Terugblik
Ruim tien jaar kennen we in onze gemeente de situatie dat er elke week naast een traditionele dienst ook een Regenboogdienst wordt gehouden. Eerst drie keer en later twee keer per maand. Deze diensten worden gehouden in de Zuiderkerk.
Deze Regenboogdiensten waarin de commissie Kerk in Uitvoering en de LeF-dienstcommissie een belangrijk aandeel leverden, hebben een belangrijke plaats verworven in onze gemeente. Het experimentele karakter van deze diensten met als doel de jongere generaties en de middengroepen aan te spreken, is door velen als zeer zinvol ervaren.
Ontegenzeggelijk heeft dit beleid bijgedragen aan de opbouw van onze gemeente. Zeker de jongere generaties en de middengroepen hebben zich meer aangesproken gevoeld door diensten met een experimenteel karakter dan door de traditionele diensten.
Als nadeel is ervaren, wat betreft de opbouw van onze gemeente, dat dit tweesporenbeleid heeft geleid tot een tweedeling in onze gemeente. Er zijn gemeenteleden die alleen de Regenboogdiensten bezoeken en er zijn gemeenteleden die alleen de traditionele diensten bezoeken. Zij ontmoeten elkaar niet meer. Gelukkig zijn er ook gemeenteleden die zich door beide typen diensten voelen aangesproken.
Enkele overwegingen voor bijsturing van het tweesporenbeleid
Door steeds meer gemeenteleden wordt het gescheiden optrekken in de kerkdiensten als een gemiste kans gezien voor de opbouw van onze gemeente.
Mede in de hand gewerkt door de coronacrisis is het kerkbezoek de laatste jaren hard teruggelopen. Twee diensten tegelijk organiseren betekent dat de kerkgangers die we hebben zich opdelen. En een goed gevulde kerk doet meer goed voor het gemeenschapsgevoel dan een weinig gevulde kerk. Er zijn gemeenteleden die graag beide soorten diensten willen bezoeken maar gedwongen worden om een keus te maken.
Voorstel van de Commissie Evaluatie Erediensten, welke ook door de predikanten en ambtsdragers wordt ondersteund, en waar wij graag met u van gedachten over willen wisselen.
In onze ogen zou het goed zijn om binnen korte termijn over te gaan tot één kerkdienst op de zondag. Dit betekent dat wij voorstellen te stoppen met het tweesporenbeleid dat we al ruim tien jaar aanbieden. Tegelijk willen wij het goede behouden dat we met elkaar hebben opgebouwd in het houden van Regenboogdiensten. Concreet betekent dit dat we de aanduiding traditionele dienst en Regenboogdienst gaan loslaten. Dit zal het gevoel versterken dat we samen gemeente zijn, ook in het houden van kerkdiensten.
Op zondag vieren wij een kerkdienst. Twee keer per maand een kerkdienst die we in de huidige setting kennen als een traditionele dienst en twee keer per maand een kerkdienst met een commissie. Een dienst die we in de huidige setting kennen als een Regenboogdienst. Zo kan het ook worden aangeduid in KerkVenster. Er is een kerkdienst. De ene keer wel met de toevoeging ‘met commissie’ en de andere keer niet.
Voorwaarde bij het voorstel
Als we de beslissing nemen om het tweesporenbeleid los te laten en de sporen weer bij elkaar brengen is er een belangrijke voorwaarde. Deze is bedoeld voor die kerkgangers die alleen naar het ene of het andere spoor gingen. Zij moeten zich als ze elke week naar de kerk willen gaan aangesproken kunnen voelen, in de diensten met en zonder commissie.
Dit vraagt van de voorganger, in samenwerking met de organist, bij een dienst zonder commissie, dat mensen die zich in het oude Regenboogspoor thuis voelden, zich ook aangesproken voelen in woorden en liederen in deze dienst.
Bij een dienst met commissie is het de verantwoording van voorganger, commissie, band en organist, om mensen die zich in het traditionele spoor thuis voelden, zich ook aangesproken voelen in woorden en liederen in deze dienst.
Verschuiving tijdsbesteding predikanten
Als dit voorstel zou worden aangenomen heeft dit ook gevolgen voor de tijdbesteding van onze predikanten. Er zullen aanmerkelijk minder diensten hoeven te worden voorbereid. Fijn is dan wel voor hen, dat de tijd en energie die zij stoppen in kerkdiensten ten goede gaan komen aan alle kerkgangers. Maar wat gaan zij doen met de vrijgekomen tijd? Deze kan men dan inzetten voor het pastorale werk. De vraag voor dit werk zal de komende jaren niet afnemen.
Vragen welke wij graag met u zouden willen bespreken:
1. Kunt u zich vinden in de conclusie van de commissie?
2. Wat zou het aanvang sijdstip van de kerkdienst moeten zijn?
3. Welke vorm van roulatie van de kerkgebouwen?
4. Voor en na de dienst een mogelijkheid van ontmoeten en koffiedrinken?
5. Wat zijn de nadelen en eventuele risico’s die hieraan kleven?
6. Welke dienst in welke kerk, of elke dienst in elke kerk?
7. Heeft u zelf nog aanvullingen of andere ideeën?
Wij nodigen u van harte uit om met ons mee te denken en te spreken over dit voorstel.
Het overgaan van twee diensten naar één dienst op zondag is een grote verandering. Maar toch is er het vertrouwen dat we ons samen blijven inzetten voor een levende gemeenschap in een veranderende tijd. In een kerk waar we ons mee verbonden blijven voelen en waar plek is voor alle generaties.
Wij zien u graag op dinsdag 21 januari om 19.30 uur in de kerkzaal van de Zuiderkerk.
ambtsdragers, predikanten en kerkelijk werkers
van de Protestantse Gemeente Aalten