Veilige gemeente
De Protestantse Gemeente Aalten (PGA) wil een Veilige Gemeente zijn.
Wat houdt Veilige Gemeente in?
Binnen de PGA willen we liefdevol en met vertrouwen in elkaar omgaan. De samenwerking met en zorg voor elkaar, jong en oud, is daar mee verbonden. (Seksuele) intimidatie, agressie, geweld, discriminatie, pesten of te hoge werkdruk in onze geloofsgemeenschap horen daar niet toe. De PGA heeft dan ook besloten om te zorgen dat we een veilige gemeente zijn. Er is beleid ontwikkeld in aansluiting op het beleid dat door de landelijke kerk wordt geadviseerd. Denk aan het benoemen van vertrouwenspersonen, het afspreken van een gedragscode en het aanvragen van Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor alle medewerkers en vrijwilligers.
Vertrouwenspersonen.
De kerkenraad heeft Freek Brandenburg bereid gevonden om de rol van vertrouwenspersoon op zich te nemen. Met een tweede ,vrouwelijk, vertrouwenspersoon zijn we in gesprek.
Contactgegevens: vertrouwenspersoon@pgaalten.nl
Bij de vertrouwenspersonen kan je terecht als je vindt dat iets niet goed gaat of als je steun zoekt. De vertrouwenspersonen hebben de opleiding voor vertrouwenspersoon gevolgd.
Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met ongewenst gedrag binnen de geloofsgemeenschap, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Het kan bijvoorbeeld gaan over (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, discriminatie, pesten of werkdruk.
Met de vertrouwenspersoon kun je je verhaal delen in alle geheimhouding. De vertrouwenspersoon verkent wat er speelt en wat je wilt met jouw melding en klacht. Samen kan gekeken worden naar mogelijke opties om tot een oplossing te komen. Je wordt geholpen een eigen, passende keuze te maken. De vertrouwenspersoon begeleidt je tijdens dit hele proces. Je mag ook alleen je hart luchten en er verder niets mee doen. De vertrouwenspersoon is geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten (zie ook Procedurebeschrijving Vertrouwenspersoon en PKN routekaart)
Gedragscode
Als gemeente willen we ons gedrag laten passen bij de boodschap van het christelijk geloof. Respect voor de ander, integriteit, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid zijn kenmerken van dit gedrag. Gedrag dat hierbij hoort willen we bevorderen, gedrag dat hier strijdig mee is en grenzen overschrijdt willen we tegengaan. Hiervoor hebben we een gedragscode opgesteld.
De gedragscode is in de kerkenraadsvergadering van d.d. 22-04-2025 vastgesteld.
VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
Binnen bedrijven en instellingen waarin men binnen functies of taken werkt met vertrouwelijk gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen is veelal een VOG nodig. Deze Verklaring omtrent het Gedrag toont aan dat een (justitieel) verleden geen bezwaar vormt voor een bepaalde functie of taak.
Ook voor vrijwilligers binnen vele maatschappelijke organisaties en sportverenigingen geldt dat er een VOG gevraagd wordt.
De landelijke kerk (PKN) heeft gesteld dat dit ook dient te gelden voor een vrijwilligers binnen PKN Nederland. Daarbij gaat het met name om hen die zich bezighouden met jeugd, kwetsbare personen of financiële zaken.
De kerkenraad van de PGA heeft vastgesteld dat voor de volgende groepen een VOG verplicht is:
- medewerkers
- ambtsdragers
- vrijwilligers die met jeugd, jongeren en kwetsbare personen werken
Het aanvragen van een VOG wordt geregeld door de PGA. Degene voor wie het VOG aangevraagd dient te worden (de aanvrager) ontvangt vervolgens via Justis een verzoek om m.b.v. Digi-D e.e.a. in te vullen en hierna zal Justis de aanvraag beoordelen en deze digitaal per post versturen naar de aanvrager.
Er zijn ,voor de aanvrager, geen kosten verbonden aan het aanvragen van deze VOG.
22-04-2025
Veilige Gemeente
De Protestantse Kerk in Nederland wil een veilige kerk zijn, een plaats waar mensen in vrijheid en vertrouwen samenkomen om hun geloof gestalte te geven. Als Protestantse gemeente Aalten (PGA) onderschrijven wij dit en daarom gebruiken wij de volgende omgangsregels en gedragscode voor vrijwilligers.
Dit beleidsstuk is vastgesteld in de kerkenraadsvergadering van 22 april 2025.
Verantwoording beleid en gedragscodes 2
Gedragscode Protestantse Gemeente Aalten 4
Vertrouwenspersonen PGA 6
Aanvullende huisregels voor kampleiding kerkkampweken 7
Verantwoording beleid en gedragscode
Algemeen:
De kerkenraad vindt afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat alle leden van onze gemeente zich veilig moeten kunnen voelen. Dit kan alleen als men elkaar in zijn/haar waarde laat en elkaar met respect behandelt.We zijn allemaal verschillend, maar verbonden door ons geloof. Het betekent ook dat wij in onze kerkelijke gemeente alle vormen van ongelijkwaardige behandeling, zoals pesten, machtsmisbruik, financiële uitbuiting, discriminerende, racistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden.
Vrijwilligers
Voor de gemeenteleden die in onze kerk vrijwilligerswerk doen, geldt het op een correcte manier met elkaar omgaan nog eens te meer. Een ambt of bepaalde functie brengt meestal een bepaalde vorm van gezagspositie met zich mee ten opzichte van anderen. Dat geldt zeker voor het jeugdwerk, waarbij de ongelijkheid door leeftijd al duidelijk is. Daarnaast zijn jeugdleiders (kampweken) voor veel kinderen en jongeren ook een identificatiefiguur. Ook de ouderen zijn echter een kwetsbare groep, dus wat voor de jeugdwerkers geldt, geldt ook voor de bezoekmedewerkers. En verder geldt het voor de ambtsdragers en vrijwilligers die omgaan met (financiële) middelen van de kerk, of omgaan met persoonsgegevens in de ledenadministratie of in het pastoraat privacygevoelige informatie te horen krijgen.
Gedragscodes en VOG
De PKN heeft daarom een gedragscode opgesteld, die gemeenten kunnen gebruiken voor al hun kerkelijke vrijwilligers. De kerkenraad heeft besloten deze gedragscode ook te gebruiken binnen de PGA. Kerkelijke vrijwilligers zijn allen die door hun functie een bijzondere verantwoordelijkheid in de kerkelijke gemeente hebben en daarin het vertrouwen van de gemeente genieten. Voor sommige groepen vrijwilligers neemt de kerkenraad ook het advies van de landelijke kerk over om voor deze gemeenteleden met een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te gaan werken. De kerkenraad gaat dit activeren voor medewerkers, alle ambtsdragers en de gemeenteleden die in het jeugdwerk/kerkkampen werkzaam zijn. Later kan gekeken worden of dit nog uitbreiding behoeft. Predikanten en ambtsdragers weten zich daarnaast gehouden aan de belofte die zij hebben afgelegd bij hun bevestiging.
Gemeenteleden
Het uitgangspunt voor een gedragscode is wat de Bijbel ons leert over omgang met elkaar. Respect voor de ander, integriteit, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid kenmerken deze stijl van omgaan met elkaar. Het op deze wijze omgaan met elkaar is – nogmaals – niet alleen voorbehouden aan ambtsdragers, vrijwilligers of anderen die in en voor de kerk iets doen. Deze wijze van met elkaar omgaan geldt voor alle gemeenteleden. Dat is soms moeilijker dan je denkt, omdat we allemaal verschillend zijn, wat kan leiden tot onbegrip en soms zelfs tot een conflict.
Vertrouwenspersoon
De kerkenraad heeft voor onze gemeente ook 2 vertrouwenspersonen aangesteld. Zij hebben hiervoor een training gevolgd en bieden een luisterend oor aan gemeenteleden die (seksueel) misbruik in de gemeente vermoeden of dit zelf ondervinden.
Gedragscode Protestantse Gemeente Aalten
Binnen de Protestantse Gemeente Aalten (PGA) werken veel vrijwilligers. Gemeenteleden zetten zich op allerlei manieren in voor onze gemeente en voor de samenleving. Daarbij kan het gaan om bijvoorbeeld het begeleiden van de kinderkampen, het bezoeken van gemeenteleden, koffieschenken na de kerkdienst maar ook door deelname in de kerkenraad. De taken voor vrijwilligers zijn heel divers.
Vrijwilligerswerk binnen de PGA.
Binnen de PGA vinden we het belangrijk dat iedereen veilig kan werken; betaalde medewerkers en vrijwilligers. Het is goed om de wederzijdse verwachtingen van het functioneren met elkaar te bespreken. Daarom zal diegene vanuit de gemeente die de vrijwilliger aanstuurt eerst de taken bespreken met de vrijwilliger voordat deze aan de slag gaat. Afhankelijk van de taak zijn er één of meerder onderdelen die ter sprake kunnen komen: de taken, verantwoordelijkheden (bijvoorbeeld geheimhouding), termijn, evaluatie en de gedragscode van de vrijwilliger. Iedere vrijwilliger dient de gedragscode te ondertekenen.
Gedragsregels.
De Protestantse Gemeente Aalten wil en moet een veilige plaats zijn voor iedereen die ermee is verbonden: gasten, bezoekers, leden van de kerk, beroepskrachten en vrijwilligers. Er zijn acht gedragsregels opgesteld waarop de PGA aanspreekbaar is voor iedereen van binnen of van buiten de kerkgemeenschap
- VEILIGE OMGEVING
We werken met elkaar en anderen aan een omgeving en een sfeer waarbinnen iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Zo creëren we een plek waar het goed verblijven en geloven is. Ook als deze gedragscode geen direct en duidelijk antwoord geeft, blijft dit de leidraad voor ons handelen.
- RESPECT
We respecteren elkaar en anderen. We benaderen niemand op een manier die hen in hun geestelijke en lichamelijke waardigheid en integriteit aantast. Dit geldt in het bijzonder voor minderjarigen en andere kwetsbaren. Extra zorgvuldig zijn we bij pastorale en diaconale contacten.
- PRIVACY
We dringen niet verder door in het privéleven van mensen dan functioneel noodzakelijk is. Bovendien zijn we terughoudend met het binnengaan van ruimtes waar mensen zich om privé redenen bevinden. Dat geldt zowel in onze eigen gebouwen als elders – bij kleedkamers, slaapkamers, sanitaire ruimtes en dergelijke.
- GEHEIMHOUDING
We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.
- LICHAMELIJKE INTEGRITEIT
We raken elkaar en anderen niet aan op een manier waarvan je kunt verwachten dat die seksuele of erotische gevoelens kan oproepen. Ook in ons taalgebruik vermijden we dit. We spreken af dat alle seksuele handelingen, contacten en relaties tussen een meerderjarige medewerker en minderjarigen onder geen beding geoorloofd zijn.
- PERSOONLIJKE INTEGRITEIT
We respecteren de rechten die ieder mens heeft vanuit wetgeving of geloof. We vermijden elk gedrag (verbaal en non-verbaal) dat bij anderen gevoelens oproept van agressie, geweld, discriminatie, pesten of buitensluiting.
- GELD EN BEZITTINGEN
We vermijden elke vorm van belangenverstrengeling, in het bijzonder op financieel terrein. Met giften gaan we zorgvuldig om, zowel bij het aannemen als doorgeven. We gaan eerlijk en integer om met de eigendommen die niet van onszelf zijn, maar van een ander of van de kerk als organisatie.
- ONDERLINGE ZORG
We zetten ons in om elkaar en anderen te beschermen tegen elke vorm van ongewenst gedrag. We spreken elkaar daar actief op aan. Bij ongewenst gedrag of als we twijfelen over gedrag van onszelf of een ander, zoeken we contact met een vertrouwenspersoon van de PGA voor nader beraad. Dat doen we ook bij gedrag waarvan we zeker weten dat het strijdig is met deze gedragscode.
Vertrouwenspersonen
Een gedragscode op zichzelf is niet voldoende om een veilige omgeving te creëren. Er moet ook gelegenheid zijn om problemen op dit gebied vertrouwelijk te bespreken. Daarom heeft de kerkenraad met betrekking tot (seksueel) ontoelaatbaar gedrag twee vertrouwenspersonen aangesteld. Zij bieden een luisterend oor wanneer mensen binnen kerkelijke activiteiten geconfronteerd worden met misbruik of andere problemen in de relationele sfeer. Ook kunnen zij gemeenteleden (zoals jeugdwerkers of ambtsdragers) van advies dienen bij het omgaan met dergelijke problemen. De vertrouwenspersonen werken onafhankelijk van de kerkenraad en hebben in geval van klachten het belang van het betreffende gemeentelid op het oog. Vertrouwelijkheid staat hierbij voorop. Het spreekt voor zich dat gemeenteleden zich ook kunnen richten tot de vertrouwenspersonen van de landelijke kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, die verbonden is aan het Samenwerkingsverband tegen Seksueel Misbruik in Pastorale Relaties (SMPR).
De vertrouwenspersonen voor onze gemeente zijn:
- Freek Brandenburg
De kerkenraad beschikt over een ondertekende overeenkomst waarin genoemde personen benoemd worden in de functie van vertrouwenspersoon en waarin ook de taakomschrijving is opgenomen. Op de website van onze gemeente zijn de gegevens van de vertrouwenspersonen opgenomen, is uitleg te vinden van het onderwerp “Veilige Gemeente” en zijn ook de in dit kader opgestelde documenten te vinden.
Aanvullend beleid voor kampleiding van de kampweken
Elk jaar in de zomervakantie vinden de kerkkampen plaats. Deze kampweken worden georganiseerd vanuit de Recreatiecommissie van de Protestantse Gemeente Aalten. Veel Aaltense kinderen uit de groepen 6, 7 of 8 van de basisschool maken daar gebruik van. De leiding van deze kampweken bestaat uit jongeren die als vrijwilliger ingezet worden. De Recreatiecommissie is zich bewust van de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt. De Recreatiecommissie heeft dan ook in haar ‘’ Handboek voor Kerkkampweken’ een onderdeel opgenomen rond gedrag, respect en de voorbeeldfunctie van de kampleiding. Het Handboek is verplichte kost voor iedere jongere die als leiding meegaat op Kerkkamp. Tijdens de jaarlijkse voorbereidingen van de Kerkkampweken wordt dit Handboek inclusief het betreffende onderdeel over gedrag, respect en de voorbeeldfunctie gedeeld en besproken.