Verontrustende berichten

Hieronder een verslag van kinderfonds MAMAS een organisatie die ook financieel ondersteund wordt door de diaconie van de Protestantse Gemeente Aalten.

Van de MAMAS ontvangen wij verontrustende berichten over gewelduitbarstingen en plunderingen. Er is al langer grote onrust in Zuid-Afrika door de armoede, de extreme werkeloosheid en de coronacrisis. Die onrust is na de gevangenisstraf van voormalig president Zuma geëscaleerd. In sommige steden worden winkels niet meer bevoorraad. Er is geen brood meer te koop. Een aantal projecten van de MAMAS hebben hun deuren tijdelijk moeten sluiten. Helaas is het hoofdkantoor van project TREE van MAMA Ruby deze week geplunderd. Het is nog onduidelijk wat de materiële schade is. Dit verdrietige bericht komt bovenop het nieuws dat er ook tientallen MAMAS getroffen zijn door het coronavirus. We vragen ons soms af, hoe ze deze klap weer te boven moeten komen. Maar de veerkracht van de MAMAS in de strijd voor ‘hun’ kinderen lijkt onuitputtelijk. En dat is MAMA POWER

De MAMAS hebben de afgelopen maanden duizenden moestuinen aangelegd bij kwetsbare gezinnen thuis. MAMA Nomzamo van Duncan Village heeft bijvoorbeeld gezinnen geholpen met het planten van spinazie en bloemkool op een klein stukje grond achter hun golfplaten keet. In totaal hebben de MAMAS al meer dan 165.000 m2 moestuin aangelegd! En de komende tijd komt daar, dankzij allemoestuinendonaties nog eens ruim 210.000  m2 bij.

Elk klein stukje grond wordt benut, in de overvolle townships, op het platteland, zelfs oude autobanden worden opgevuld met aarde en plantjes. De kool, spinazie en wortelen schieten overal uit de grond. Door dit geweldige initiatief van de MAMAS, dat zo massaal door u werd ondersteund, gaan duizenden kinderen niet langer met honger naar bed.

Nomalungisa (44): ‘Ik woon samen met mijn kinderen, Akha (7, links) en Wandile (8), in een kleine golfplaten ‘shack’ (keet). Tijdens de eerste lockdown vorig jaar maart heb ik mijn baan verloren. Daardoor was ik erg gestrest, want de kindertoeslag is niet genoeg om mijn gezin te voeden. Toen ik hoorde van het moestuinenproject van de MAMAS was ik gelijk enthousiast. Ik ben elke dag in de moestuin te vinden. Mijn leven is compleet veranderd!  Er is altijd eten in huis, en de moestuin produceert zoveel groenten dat ik ook wat kan verkopen. Ik hoop nog meer land om te spitten om volgend jaar een nog grotere moestuin te hebben.’