Bijzondere ontmoeting

April, een mooie maand om er met de caravan op uit te trekken. We kiezen voor een leuke camping in Ruurlo. Na één overnachting krijgen we nieuwe buren. We komen al snel aan de praat en op een gegeven moment vraag je: ‘Waar komen jullie vandaag?’ En zo krijgen wij die vraag vanzelfsprekend ook terug.

De buren, Ad en Marijke, komen uit Zwijndrecht, wij vertellen dat wij uit Aalten komen.

‘Uit Aalten?’, zegt de buurvrouw, ‘Daar ben ik geboren, op de Kattenberg…’

Gesprekstof genoeg dus.

Marijke werd in 1948, vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren aan de Lichtenvoordsestraatweg 20, het pand waar later kapsalon Houwer gevestigd was en waar nu kapsalon Kerstje is. Marije was de jongste telg van het gezin.

Marijke vertelt:

‘Mijn vader, Sjoerd Mook, was van ongeveer 1938 tot begin jaren ’50 organist van de Oude Helenakerk. Mijn ouders waren bevriend met o.a. bakker Steenbergen en dokter Der Weduwen. De firma Voskuil die destijds in dat pan een winkel had, bewaarde veel zaden daar op de zolder.

Mijn twee oudere zussen van Marijke gingen naar de openbare lagere school in Aalten. Ik kan me zelf niet herinneren dat ik in Aalten naar de kleuterschool geweest ben. Dat werd onze familie niet in dank afgenomen. Ik verhuisde toen ik vier was, met ouders en zussen naar Doetinchem. Begin jaren ’50 is mijn vader aangesteld als organist in Doetinchem.

Mijn moeder was het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid voor de PvdA.’

Marijkes oudste zus Nienke komt een middag op de camping op bezoek bij Marijke en Ad. Zij is zeven jaar ouder dan Marijke en weet veel meer te vertellen over de periode dat de fam. Mook op de Kattenberg in Aalten woonden. Zij is daar tijdens de oorlog geboren.

Een paar dagen later gaan Marijke en Ad op verjaardagsvisite bij Nienke. De verhalen over het tijdperk Aalten’, worden voortgezet en er komen zelfs fotoalbums tevoorschijn. Dus wederom heel veel gesprekstof met goede herinneringen.

Al met al een mooie en waardevolle ontmoeting. We raken niet uitgepraat met elkaar, want er schieten telkens weer herinneringen bij Marijke te binnen, die ze graag vertelt.

 

Tekst: Tiny Oosterink

Foto: Tiny Oosterink