Gebouwen

Gebouw Elim

Landstraat 20
7121 CR Aalten
Beheerder: Erik Bekkers
tel. 0543 – 476012 b.g.g. 0629001110
elim@kerkvenster.nl

Gebouw Elim is geheel gerenoveerd en beschikt over een grote zaal met circa 150 zitplaatsen en een podium. Verder een kleedkamer c.q. vergaderruimte, drie vergaderzalen, twee keukens, ruime hal en goede sanitaire voorzieningen zowel beneden als boven. Voor de bovenetage is een lift aanwezig. Het gebouw wordt gebruikt voor allerlei kerkelijke activiteiten en wordt daarnaast verhuurd voor een ieder die daar activiteiten wil organiseren, wil vergaderen of presentaties wil houden.

Het gebouw is op woensdag gesloten.
Voor meer inlichtingen: elim@kerkvenster.nl
of tel.0543-476012 b.g.g. 0629001110

Zalen Zuiderkerk
Ludgerstraat 64
7121 EM Aalten
 

Bij de Zuiderkerk zijn diverse zalen in gebruik voor het gemeentewerk, maar ook om verhuurd te worden aan derden. De volgende zalen zijn beschikbaar:

Kerkzaal:
Circa 650 zitplaatsen, groot podium, extra lichtspots, regeltafel voor techniek met bekabeling, elektrische piano en orgel beschikbaar, beamer en diverse microfoons.

Vergaderzaal voor circa 90 personen en drie kleinere vergaderzalen. Hal, ruime garderobe en goede sanitaire voorzieningen. Ruim buffet voor uitgifte van koffie, thee en andere dranken.
De Zuiderkerk is op donderdagavond gesloten.
Voor meer inlichtingen: mail: zuiderkerk@kerkvenster.nl of bellen naar 0543- 473250 bgg 0623465194

Oude Helenakerk 
Landstraat 22
7121 CR Aalten

De Oude Helenakerk kerk van Aalten, behoorde vroeger tot het Bisdom Munster. Ze dateert uit de 15e en 16e eeuw. In de Middeleeuwen werd de kerk gewijd aan de heilige Helena, de moeder van keizer Constantijn de Grote (keizer van het Romeinse Rijk van 306 tot 337).
De kerk is een pseudo-basiliek, vooral gekenmerkt door de grote in elkaar overlopende dakvlakken van middenschip en zijbeuken. In de kerk bevindt zich een aantal prachtige muur- en gewelfschilderingen.
De toren dateert uit de 11e of 12e eeuw. Het torenuurwerk werd in 1871 vervaardigd door de Aaltense uurwerkmaker dhr. J.W. Heinen. Zijn zoon bracht daarin in 1906 belangrijke verbeteringen aan. De preekstoel dateert uit 1764. De gebeeldhouwde zuil met lelie en bladmotieven is waarschijnlijk ouder. In 1844 werd een klankbord aangebracht, in het randschrift staat ondermeer: ‘Salich zijn diegene die het Woordt Godts hooren en het selve bewaren.’
In 1560 was er al een orgel in de kerk aanwezig maar dat is verloren gegaan. Het huidige orgel is gebouwd door de beroemde orgelbouwers K.B. Blank en zn.

Bezichtiging:
In de zomer is de kerk voor bezichtiging open, te beginnen in de maand mei en eindigend op de landelijke monumentendag (2e zaterdag van september). In die periode is de kerk open op woensdag van 13.30 uur tot 16.30 uur en op donderdag van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Voor groepen is er de mogelijkheid om het gehele jaar door de kerk te bezichtigen onder leiding van een gids. U kunt daarvoor contact opnemen met de heer Ad Doornink telefoon 0543 – 723360 of een mail sturen naar: adencorrie@live.nl De kerkzaal heeft een capaciteit tot max. 600 bezoekers en beschikbaar voor verhuur aan derden.
Horeca, garderobe en toilet voorzieningen zijn in het naast gelegen gebouw Elim.
Gebruik van de streamingsdienst KerkBeeld behoort tot de mogelijkheden

Koster: Arjen Timmers, tel.06 13910450
oudehelenakerk@kerkvenster.nl

Zuiderkerk  
Ludgerstraat 64
7121 EM Aalten

Modern vormgegeven rechthoekige kerk naar een ontwerp van architect W. van der Zee uit Aalten. De kerk heeft een plat dak. Rondom onder de dakrand smalle ramen, waardoor aan alle zijden daglicht naar binnen kan treden. Aan één zijde zijn langwerpige ramen, waarvoor reeksen van telkens vijf lampen hangen. Sgraffitto van Harrie Dercksen naast de kansel, voorstellende de visvangst bij Tiberias na Jezus’ opstanding. Op de achterwand van de kerkzaal is een schildering gemaakt door gemeenteleden naar ontwerp van Jan Haen. In deze schildering worden verschillende heilsfeiten symbolisch afgebeeld. In hetzelfde jaar is een beschildering aangebracht aan de buitenkant (straatzijde) van de ‘orgelbak’ naar ontwerp van Jan Haen over Mozes bij de brandende braambos. Deze ‘orgelbak’ is een naar buiten uitstekend deel van een kerkwand waarvoor zich aan de binnenzijde het orgel bevindt. De kerk werd in 1965 in gebruik genomen.
kerkaalten@kerkvenster.nl