Actueel

Anders Dan Anders-dienst

VRIENDEN-VRIENDINNEN-VRIENDEN-VRIENDINNEN-VRIENDEN

Op 12 februari zal om 10.00 uur in de kerk van Bredevoort een speciale ADA-dienst worden gehouden, een Anders Dan Anders-dienst.

Het thema is: Vriend(in)

Welke eigenschappen heeft een vriend? Voor wie ben jij een vriend? Wie is je BFF? Wat zegt de Bijbel over ‘vriend(in)’ en ‘vriendschap’?

Tal van vragen, waar we op onze zoektocht dan wat meer over zullen horen. Hans de Vries (H.A.N.S.) zal de dienst opluisteren met liederen waarin ‘vriend’ een rol speelt. Hij zal ook de dienst leiden.

Rondom de Bijbelteksten over ‘vriend’ maakte hij een keuze uit zijn liedrepertoire om de Bijbelteksten een eigentijdse muzikale invulling en uitleg te geven.

We kijken en luisteren ook naar muziek, en in de gebeden bidden wij God om voor elkaar een ‘vriend(in)’ te zijn.
Je zult de meeste teksten via de beamer kunnen meelezen.
Bij de uitgang zal er een collecte worden gehouden voor een goed doel.
Het zal dus een kerkdienst worden waarin geen organist zal zijn.
Van jong tot oud, vrienden en vriendinnen, … van harte uitgenodigd!

de ADA-dienstcommissie

Dialectdienst

Op 12 februari is d’r weer een dialectdienst in de Olde Helenakerke.

De veurganger is Netty Hengeveld uut Eibargen en ‘t thema is: ‘Vake bu’j te bange’.

In ’t harte van de samenlaeving en in ’t harte van mensen is völle angst te bespeuren. Den angst van dizze tied hef wel wat weg van den angst van de laerlingen van Jezus die met Um in een bootjen zatten toen ze in een storm terechte kwammen. ’t Water dreigen eur te aoverspulen en zie kregen ’t knap benauwd. Wat had den angst eur te zeggen en wat zeg e ons? En wat laeren Jezus eur en ons? 

D’r bunt bi-jdragen van commissieleden en  Wilma Pastors uut Bree’mbroek zingt veur ons.

Organist is Gerrit Wesselink uut Reurle.

De dienst is ok te volgen op www.kerkvenster.nl/kerkbeeld.

                                                                                              de dialectdienstcommissie

Vake bu-j te bange

 Het lijkt soms wel alsof vertrouwen en hoop groeien met het lengen van de dagen. Wantrouwen, angst en verkramping smelten een beetje in het licht van de zon. De meeste mensen gedijen dan ook het beste in de voorjaars- en zomermaanden. Wat kunnen we daarnaar uitzien …

En hoe is het met ons geloof? Kunnen we in onze verbinding met het licht van God, het licht van Christus, ook vrede vinden in onszelf? Een vrede die angst laat smelten? Op zondag 12 februari om 19.00 uur verkennen we dit thema in de Oude Helenakerk in een dienst die is voorbereid door de Aaltense werkgroep dialectvieringen en ondergetekende. Medewerking aan deze dienst zal worden verleend door Wilma Pastors (zang en gitaar) en Gerard Wesselink (organist). Als voorproefje op deze dienst volgt een gedicht dat ik ooit schreef over angst:

Waes maor niet zo bange

 Waes maor niet zo bange.

De groezels hebt ow al zo lange

in de tange a-j ow maor könt heugen.

Een onsjen maer vertrouwen,

zol dat meugen?

Kom maor bi’j Mi’j.

Op miene liefde kön i’j bouwen.

In eur is der gin plaatse

veur wantrouwen en veur angst.

Net zo min at der in mien lecht

ok duuster waezen kan.

Ik zal der altied waen veur ow

veur altied en veur now.

En dat is lange.

Dus: waes maor niet zo bange.

Evensong in Oude Helenakerk in Aalten

Even een moment rust, een moment van verstilling. Een evensong is zo’n moment. Een evensong is het avondgebed dat stamt uit Anglicaanse Kerk. Dit wordt meestal gezongen door het koor en daarom choral evensong genoemd. De orde van dienst heeft vaste onderdelen, zoals gebeden, een psalm, Bijbellezingen, geloofsbelijdenis en liederen voor samenzang.

Ook de lofzang van Maria en de lofzang van Simeon hebben een vaste plek in de liturgie. De cantorij zingt de komende evensong de grootse en indrukwekkende versie van C.V. Stanford.

Luister en vier met ons mee. Oude Helenakerk, zondag 19 februari om 19:00 uur.

Pride-viering

 De Pride-viering vorig jaar juni in de Zuiderkerk krijgt een vervolg! Op zondag 14 mei is er een  diversiteitsdienst in de Zuiderkerk, een dienst waarin iedereen van harte welkom is.

Vorige keer hebben we de viering met een aantal mensen voorbereid en dat willen we ook deze keer weer doen.

Ben je lid van de LHBTIQ+-community en wil je meedenken in de voorbereiding en/of meedoen in de dienst, stuur me dan een mailtje of whatsappbericht. 

Elizabeth van Deventer