Column Gea Evenhuis

Natuur

Al weken ben ik verbijsterd door de uitspraak van de christelijken in het Europarlement: ‘We moeten er geen natuur mee bij hebben.’ Sinds wanneer is de natuur een maakbaar ding dat door mensen geproduceerd wordt? Hoe kan het dat christenen zo ver afgedwaald zijn van de schepping dat ze niet meer weten dat het verhaal begint met God de schepper, niet een opschepper? Staat er ergens geschreven of is er vertaald dat God de natuur én daarna de mens schiep, zodat die laatste de heerser kon worden en zijn gang kon gaan met produceren en vervuilen? Zijn ze kwijt dat wij als mensen te gast zijn in de natuur? Zien ze niet dat de mens als moderne slavenhouder de natuur aan het uitbuiten is?

Tijd voor de Oude Helena en haar mijn vragen voor te leggen. Ik merk op dat er in de kerk weinig groen te bekennen is: het doek over de preekstoel is groen, er is het groene truitje van de pastores. Mijn gedachten draaien rondjes tot ik Helena hoor: ‘Wees nou eens echt stil en kijk naar de Schepping.’ Mijn ogen zien de bloemenpracht, mijn oren horen de vogels, ik voel de wind in mijn haren en proef de verse groenten uit de Oogstgenotentuin. Ik bewonder de kleurenpracht van de vlinders en schiet toch weer door naar de engerlingen die mijn plantjes opeten. Voor mij een oefening in geduld en aanvaarding.

Wat is natuur in Nederland? Een groot aangeharkt landschap; felle discussies over de natuurlijke gewoontes van de wolf; conflicten over wel of niet dodelijke gifstoffen; de boosheid over beperkingen in natuurgebieden; het moeten delen van fiets en wandelpaden. Onverdraagzaamheid staat vooraan. Blijkbaar een natuurlijke eigenschap van mensen.

Opnieuw hoor ik Helena: ‘Wat is de essentie van de Schepping?’ Voor mij is het een Godswonder dat leven bestaat. Ook al stop je alle ontdekte atomen, neutronen bij elkaar, dan ontstaat er nog geen leven. De kwantumtheorie geeft geen antwoord op de vraag wat de oerknal dan op gang bracht. En op een of andere manier (hoe kan dat bedacht zijn?) heeft het allemaal met elkaar te maken en kent het betekenis. Het zaadje kan niet zonder de regen, de klaproos heeft de bij nodig, bomen verspreiden hun vruchten via de vogels. Eigenlijk weten we nog maar heel weinig hoe geniaal dat allemaal in gang is gezet.

Laten we dankbaar zijn en ons verwonderen over de genialiteit en schoonheid van de natuur.

Gea Evenhuis