Overdenking

Wat maak je goed dit jaar

In de oudejaarsconference stelde Claudia de Breij krachtig: Het komt niet goed, we moeten het goed maken.

In de conference kwamen zo ongeveer alle grote problemen van het afgelopen jaar langs. Van de stikstofcrisis tot de oorlog in Oekraïne. Het was een lange rij van crises, een lange rij van zorgen die velen van ons hebben. En wat zeggen we als het moeilijk gaat? ‘Het komt goed’. Nee dus, volgens de Breij. Dat gebeurt niet zomaar vanzelf.

De Ongelooflijke Podcast maakte een aflevering die werd uitgezonden om 0:00 uur op Radio 1 op 1 januari. Ik beluister podcasts liever op Spotify, en daar is deze aflevering met theoloog Stefan Paas en historicus en terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf ook terug te luisteren. Zij hadden het over het belang van de hoop. Hoop is niet: goedkoop met een roze bril naar de werkelijkheid kijken. Het is juist hoop die mensen in beweging zet. ‘Wanhoop is een privilege voor mensen in het welvarende Westen’, aldus Beatrice de Graaf.

Stefan Paas en Beatrice de Graaf maakten die hoop ook concreet. Een van hen vertelde over iemand die een brief had gestuurd naar de patriarch van de Russisch Orthodoxe Kerk. In die brief werd de patriarch opgeroepen zich te bekeren. De schrijver had ergens de, misschien irreële, hoop dat ook Kirill (zo heet de patriarch) zich zou kunnen bekeren.

Ik moest ook denken aan een gemeentelid dat me eens vroeg of het goed is om voor de bekering van Poetin te bidden. Of het ‘werkt’ weet ik niet. Maar dat er hoop is voor omkering, voor een andere richting, dát vind ik wel erg mooi. Soms gaan we er ook maar vanuit dat mensen ‘nou eenmaal’ zo denken. Ik maak me daar ook wel schuldig aan. Maar wat als er een kans is, hoe klein ook, op verbetering, verandering?

In het afgelopen jaar bracht de Malawische rapper Macelba een nummer uit dat gaat om een probleem dat hier in Nederland ook speelt: zelfdoding onder jongeren. In dit nummer komt een predikant aan het woord die advies geeft aan een jongere met problemen: ‘Kijk wat je kunt veranderen in je leven, en laat de rest over aan God.’

Ik vind dat een wijze basishouding. Ik weet niet of Poetin zich zal bekeren, of dat wij alle goede verandering kunnen brengen. Wat we wel kunnen doen is kritisch kijken naar ons leven, zien wat anders kan, en verder hopen. Dat is realistisch en hoopvol het nieuwe jaar ingaan.

                                                                                                                                F. de Jong