Bijentelling

Inge Teunissen (www.ingeteunissen.nl) maakte het kunstwerk dat vorig jaar in Doetinchem stond als eerbetoon aan de bijen.

Bijen helpen een handje bij de voortplanting van bloemen, planten, vrucht-bomen en struiken. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. Zonder deze nijvere bijtjes zou dat allemaal met de hand moeten: beetje stuifmeel van het ene bloemetje overbrengen naar de andere. Niet te veel niet te weinig. In sommige landen gebeurt dat met een kwastje al in kwekerijen, dat is pas pietepeuterig slopend werk.

Wil je ook je steentje bijdragen aan de bescherming van de wilde bij? Doe mee aan de Nationale Bijentelling op 15 en 16 april 2023! www.nationalebijentelling.nl

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.

Ook al zijn er in Nederland 360 soorten, van de meest voorkomende 15 soorten wordt gevraagd om ze in de tuin te tellen. Op de kaart is te zien dat er vorig jaar 7 mensen meegedaan hebben in Aalten. De vraag is juist om dat 5 jaar vol te houden, zodat ze volgens berekeningen dan preciezer weten wat weersinvloeden zijn, en waar en waardoor bijen, zweefvliegen en hommels bedreigd worden. Even een paar dagen oefenen, er voor gaan zitten op 15 of 16 april en heeft u weer wat geleerd over de natuur.

Mocht u vragen hebben voor onze leden van de Werkgroep Groene Kerk, mail dan naar: groenekerk@kerkvenster.nl