Dodenherdenking Aalten 2024

Elk jaar worden op 4 mei de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog.

Voor alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, worden herdenkingen gehouden. In de meeste gemeenten bij het oorlogsmonument. 

Op 4 mei jl. verleende Cantorij Aalten haar medewerking bij het oorlogsmonument aan de Wehmerstraat. Vóór het officiële gedeelte werd het mooie Taizé-lied ‘Als alles duister is’ gezongen.

Met tussenpozen tijdens de eregroet van de veteranen, de kransleggingen van diverse organisaties, bloemleggingen, gedicht door leerlingen van Chr. College Schaersvoorde, declamatie door Evelyn Grijze en een toespraak van Hans te Lindert namens de Gemeente Aalten, zong de cantorij ‘Eternal Father, strong to save’, ‘Song of peace’, ‘Go now in peace’, ‘Drop, drop slow tears’ en ‘God be with you till we meet again’.

Mooie Engelse hymnes met heel toepasselijke teksten. De toehoorders kregen een Nederlandse vertaling van de liederen, zodat zij beter begrepen wat er gezonden werd.

Het doel van de cantorij was een positieve bijdrage te leveren aan dit gedenkwaardig gebeuren.

Voor de cantorijleden was dit een heel bijzonder gebeuren, vooral ook omdat hun ouders de oorlog meegemaakt hebben en zij er vele verhalen over gehoord hebben, al dan niet over gebeurtenissen in Aalten of Achterhoek.

Zelf heb ik vele indrukwekkende verhalen gehoord van mijn ouders en grootouders die in Deventer en omgeving de oorlog meemaakten.

Het meest bijzondere was, dat bij aanvang van het officiële gedeelte het begon te regenen. Er verschenen veel paraplu’s en gelukkig stond er een grote partytent voor de Cantorij Aalten. Helaas zijn er velen, zoals o.a. de veteranen, padvinders en trompettist kletsnat geworden. Gelukkig was er voor dirigent Harry van Wijk een jasje en was er voor het keyboard en stoelen voor de genodigden voldoende plastic bescherming.

Door de weersomstandigheden was de cantorij genoodzaakt veel liederen a capella zingen i.p.v. onder begeleiding van het keyboard.

Harry zei naar afloop met een big smile: ‘Zo’n bijzonder optreden heb ik nog nooit meegemaakt.’

Tekst: Tiny Oosterink

Foto’s: Jan Oberink en Hans te Lindert