Herbestemming kerken in de buurt – Copy

Toen de Koppelkerk (Bredevoort) in 2015 de deuren opende als kunst- en cultuurcentrum, brak voor dit gebouw een nieuwe tijd aan. Het heeft een andere maatschappelijke functie met exposities, concerten, lezingen en een boekencafé. De kerk geldt als een zeer geslaagd voorbeeld van herbestemming.

Dit laatste is ook de hoop voor de voormalige Oosterkerk. Met de opening van Het Oosterkerkhuis is de verbouwing voltooid. Ook dit gebouw heeft een maatschappelijke functie gekregen: er wordt gespecialiseerde zorg geboden aan mensen met dementie.

Op de middenpagina’s krijgt u een mooie indruk van hoe het geworden is. Het Oosterkerkhuis valt onder Dagelijks Leven. Iets meer over deze organisatie kunt u ook in dit blad lezen.

Met deze opening voegt de Oosterkerk zich in een rij van kerken die een andere bestemming gekregen hebben. We hebben eens rondgekeken in onze regio en een aantal kerken opgespoord waarvoor dit ook geldt. Het blijken er veel te zijn. Een paar hebben we eruit gehaald en op deze pagina’s geplaatst.

Natuurlijk zijn er (veel) meer kerken te noemen (waaronder de Westerkerk, gebouwd in 1891, overgegaan naar de Christengemeente in 1999, de rooms-katholieke Sint Helenakerk te Aalten, gebouwd in 1952, buiten gebruik gesteld in 2022 en de rooms-katholieke Sint Gregoriuskerk te Bredevoort, gebouwd in 1876, buiten gebruik gesteld in 2021). We hebben ons  nu beperkt tot een aantal (voorheen) prominente protestantse kerkgebouwen in onze omgeving.

redactie KerkVenster

 De Ontmoetingskerk in Dinxperlo, gebouwd in 1951, buiten gebruik gesteld in 2013. Het orgel is gedemonteerd en verkocht. Het gebouw is verkocht en in 2020 verbouwd tot vier woningen. In het aangrenzende kerkelijk centrum De Punt is momenteel een tandartsenpraktijk gevestigd.

De Adventkerk in Varsseveld, gebouwd in 1967, buiten gebruik in 2000 en in 2002 verbouwd tot een appartementencomplex. De kerk heet nu Het Zevenhuis en heeft zeven appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking, die daar begeleid wonen. De klokkentoren van de kerk is op verzoek van de buurt behouden.

De Hemsteakerk in Eibergen, gebouwd in 1930, buiten gebruik gesteld in 2007. Sinds 2020 is deze kerk in gebruik als fitnesscentrum. Momenteel krijgt deze kerk een schilderbeurt.

De Koppelkerk in Bredevoort, gebouwd in 1947, buiten gebruik gesteld in 2013.
Daarna is de kerk verbouwd tot een multifunctioneel centrum voor kunst en cultuur. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

De Heurnse kerk in De Heurne, gebouwd in 1908 en buiten gebruik gesteld in 2020.
De kerk is intussen een gemeentelijk monument geworden, heeft een woonbestemming gekregen en is vervolgens verkocht aan een particulier. Tot op heden zijn er nog geen (verbouwings)activiteiten geweest en staat de kerk leeg.

De Gereformeerde kerk in Lichtenvoorde, gebouwd in 1933, buiten gebruik gesteld in 2007, is een gemeentelijk monument en verbouwd tot woning met kantoor. Het orgel is verhuisd naar een dorp in Hongarije.