Roemenië-comité neemt na 30 jaar afscheid – Copy

Het Roemenië-comité Aalten – Salaj, stopt na meer dan 30 jaar met haar activiteiten.

Nog één keer gaan vier leden van het comité, Jan Ebbers, Frans Stoltenborg, Wim Hofacker en Romke van der Meer, Roemenië bezoeken om alle projecten te bekijken die de laatste jaren zijn opgezet en ondersteund en zeggen vervolgens: Adieu!

Precies dertig jaar geleden, in mei 1993, werd de basisschool in Petrindu in een week tijds grondig opgeknapt door tien Aaltense leerkrachten en andere vrijwilligers. Roemenië was destijds, na de val van Ceaucescu, een land in diepe crisis waar gebrek was aan de meest basale dingen. Het Aaltense onderwijs en de gemeente Aalten namen de zorg voor het onderwijs in het dorpje Petrindu op zich.  Scholen in Aalten voerden acties en nieuwe en gebruikte schoolmeubelen werden per vrachtwagen ernaartoe gebracht. Later werden ook zorginstellingen ondersteund vanuit Aalten, waaronder een psychiatrische instelling. Dat gebeurde onder meer via contacten met de Reformatorische kerk ter plaatse.

Nu na 30 jaar floreren de zaken goed. Reden om nu afscheid te nemen. Jan, Frans, Wim en Romke bezoeken voor de laatste keer de school. Het gebouw staat er goed onderhouden bij en wordt dagelijks door 30 leerlingen bezocht. Toenmalige directeur Trif Liviu leidt de groep rond. Heel positief is het om te zien dat de school nu mooie, schone toiletten heeft en er is zelfs een verlicht, kunststof voetbalveldje! Ook in Petrindu neemt de groep afscheid van de Reformatorische dominee Lazlo Körösi en zijn vrouw Elisabeth, die nu samen een pension runnen in Petrindu.

Op zondagmorgen gaan ze naar de Reformatorische kerk in Jibou en volgen een Hongaarse dienst van Dominee Roberto die vele jeugduitwisselingen met kerken in Aalten georganiseerd heeft. ‘s Middags zijn ze uitgenodigd om in een naburig dorp een koorconcert bij te wonen. Daar zingen negen jongerenkoren de Roemeense sterren van de hemel. Dit alles wordt afgerond met een gezamenlijke canon en ieder neuriet zachtjes mee.
Een volgend bezoek is aan het instituur Suntem Parinti waar de Petrindugangers een bedrag van € 820,00 overhandigen ten behoeve van een vergeten groep kinderen met een lichamelijke en geestelijke beperking. Fysiotherapeut Rob van Krieken uit Varsseveld heeft dit instituut enkele keren bezocht en door een persoonlijke sponsorloop heeft hij een prachtig bedrag bij elkaar gelopen waar de directrice Tabita Trinica heel blij mee is!

Op de laatste dag wacht de groep het meest indrukwekkende afscheid: De Psychiatrie van Jibou, alwaar 96 patiënten worden verpleegd door een zestigtal medewerkers. De  leef- en werkomstandigheden zijn geweldig verbeterd in de afgelopen jaren. Vooral door hulp vanuit Aalten, met veel overleg, adviezen en uitwisselingen. De Petrindugangers treffen vrolijke patiënten aan, die hen willen omarmen en ‘warm’ personeel verwent hen met koffie en koekjes. De patiënten in folkloristische kledij bedanken met Roemeense liederen. Als afscheidscadeautje krijgen de bezoekers een kleedje en een tasje die in de kliniek zijn gemaakt. Met het  lied ‘Gute nacht, Freunde’ neemt de Aaltense groep afscheid, dankbaar en met een warm en goed gevoel, dat zij hier hebben kunnen en mogen helpen.

De conclusie is, dat er de laatste dertig jaar in Roemenië veel ten goede is veranderd. Het is er schoner, bijna overal is sanitair en er komt water uit de kraan. En vooral veel jongeren spreken Engels. De projecten die het Roemeniëcomité  ondersteund heeft  lopen op eigen benen goed verder. Bij het afscheid klinkt dan ook: Salute, Adieu en Good Gaon !

Foto: De Petrindugangers. Van links af Wim Hofacker, Jan Ebbers, Trif Liviu, Romke van der Meer en Frans Stoltenborg. Foto R. vd Meer