Gast in de kerk – Copy

Op deze donderdagmiddag, wanneer er kleedjesmarkt is in het centrum, kom ik net na een zeer forse regenbui de kerk binnen. Het belooft niet veel goeds, geen gast in de kerk en het volgende half uur ook niet. Net als ik begin na te denken om eerst maar eens over ‘de Aalten dagen’ te gaan lopen, begint de toeloop en heb ik de bezoekers voor het uitzoeken. Aangezien ik vaak mijn kleine interviews houd in de consistorie en  twee mensen daar naar binnen zie lopen, ga ik daar heen.

Het zijn Petra en Harry van der Vliet uit Veenendaal. Zij kerken in een Evangelische Gemeente in Veenendaal en zijn daar ook actief bij betrokken, o.a. in het koor. Hoewel ze Aalten niet kenden, blijkt er in hun koor een oud-Aaltenaar te zitten, Jan Neerhof. Als geboren Aaltenaar wil je dan weten van welke Neerhof, maar dat wisten ze natuurlijk niet.

Het echtpaar houdt vakantie op een boerderijcamping in Zelhem. Ze wilden naar Aalten omdat daar een braderie of iets dergelijks was. Ook het Onderduikmuseum heeft hun interesse en als je dan zo’n mooie kerk tegenkomt  wil je daar ook even naar binnen. Op veel vakantiereizen lopen ze een kerk binnen, waarbij mevrouw Van der Vliet  de glas-in-loodramen altijd fascinerend vindt. Dat vindt ze dan ook mooi in deze kerk.

Het meest vallen hun echter de predikantsborden op, in de consistorie. Wat een historie vinden ze. Ds. Marten Jan Kooistra komt hen bekend voor. Maar ja, Woudenberg ligt niet zover bij Veenendaal vandaan. Opvallend vinden ze ook dat ze welkom werden geheten door de gastvrouw en meteen een mooie folder van de kerk overhandigd kregen. Dit gebeurt namelijk niet zo vaak in andere kerken.

We praten nog wat na, o.a. over het indrukwekkende aantal predikanten dat in Aalten heeft gestaan en de neergang die we in de afgelopen twintig jaar hebben meegemaakt. Dat laatste is in hun kerkgemeenschap niet aan de hand, sterker nog, zij groeien. Wat is dan hun geheim, vraag je je wel eens af.

We nemen afscheid met het maken van de foto. Dat is nog niet zo eenvoudig want het mooiste zou zijn een foto met als achtergrond de glas-in-loodramen maar daar heb ik enorm veel tegenlicht. Na verschillende pogingen is het echter gelukt.