Het perfecte plaatje op Kerkkamp

Wat geloof jij eigenlijk?                                        tekst: Heidi Ebbers

Ik weet niet of jij jezelf gelovig noemt of niet. Al durf ik te beweren dat iedereen gelovig is, want iedereen gelooft wel ergens in. Geloven geeft je namelijk hoop, vertrouwen en houvast.

Zo kan jij, om te beginnen, geloven in jezelf. Dat is al heel wat. Je kunt ook geloven in andere mensen, in grote woorden of in de aarde. En in God? Misschien ook wel. Maar dan wel op jouw manier. (Uit Wat geloof jij eigenlijk? Van Karel Eykman. Een mooi boek met verhalen en gedichten die jou aan het denken zetten.)

Wat je wel of niet gelooft, beïnvloedt jouw keuzes. Want als je niet in jezelf gelooft zul je bepaalde dingen niet durven doen. Of wanneer je andere mensen niet vertrouwd zul je ze uit de weg gaan. Geloven en vertrouwen… twee dingen die misschien wel hetzelfde zijn.

Wat geloof jij eigenlijk?

Die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Al heel lang proberen mensen onder woorden te brengen wat ze geloven. Zo’n poging wordt een geloofsbelijdenis genoemd. In het Latijn begint een geloofsbelijdenis vaak met het woord ‘credo’, dat betekent: Ik geloof…

De kinderen van kampweek 1 dachten hier zondagochtend in groepjes over na en probeerden datgene waarin zij geloofden te vangen in het perfecte plaatje. In een korte pitchclip vertelden ze de jury waarom ze gekozen hadden voor dit beeld. De resultaten waren prachtig en ik mocht ze met jullie delen op deze Andersumme.

Wij hebben twee foto’s gemaakt. Op de eerste zien jullie knuffeldieren omdat we in onze (knuffel)dieren geloven. Je kunt ze vertrouwen en alles aan ze vertellen. Op de tweede foto zien jullie een familie, een gezin. Wij geloven in onze familie, want ook al is het soms chaotisch, je weet dat je elkaar kunt vertrouwen.

Wij geloven in de natuur, vrienden en onszelf. Dat zie je op de foto 1 en 3. We geloven ook in vrijheid. Dat zie je op de foto met de vlinder.

Wij geloven in elkaar. Ook al kennen we elkaar nog maar één dag. Doordat we al veel leuke dingen samen hebben gedaan, kennen we elkaar al best goed. We kunnen elkaar vertrouwen en dat is heel fijn. En het is fijn als anderen jou vertrouwen. Want dan kun je goed met elkaar praten en lachen.

Wij hebben het gehad over jezelf mogen zijn en vertrouwen in jezelf. Dat je met anderen plezier mag hebben en hen mag vertrouwen. Dat je het fijn hebt op een mooie plek in de natuur en over gezond leven. Het belangrijkste is dat je jezelf mag zijn en dat je in jezelf gelooft, op jezelf vertrouwd.

Anne heeft een probleem, ze heeft het heet. Maar ze gelooft in de medemens die het beste met haar voor hebben. Ze bieden haar bescherming tegen de zon. De conclusie is dus: geloof niet alleen in jezelf, maar ook in anderen.

Wij hebben gekozen voor dierenfoto’s. Want wij geloven allemaal in liefde voor dieren, in vriendschap en in knuffels. We hebben het bos als achtergrond gekozen omdat de zon er heel mooi op scheen.

Wij hebben verschillende foto’s gemaakt:

Het gezin omdat dat veel voor ons betekent.

Dieren omdat we van dieren houden.

De leiding omdat we die kunnen vertrouwen

Sport omdat we veel van sport houden en je wordt er fit van.

En opa en oma omdat ze heel lief zijn.

We hebben twee verschillende foto’s. Op de eerste foto is iedereen voor zichzelf, apart. En dan moet je geloven in jezelf. Op de tweede foto zie je dat we lekker aan het spelen zijn met z’n allen. En dat is eigenlijk het tegenovergestelde van de eerste foto. We zijn met elkaar en we vertrouwen in elkaar en we hebben plezier. Door dingen met anderen te doen verbind je met elkaar.

Wij geloven in vrijheid en dat iedereen vrijheid moet hebben. Vroeger, in de Tweede Wereldoorlog, hadden we geen vrijheid. En we moeten dankbaar zijn dat we dat nu wel hebben.