‘KERK’ op KAMP – Copy

Nu hoop ik niet dat jullie gelijk afhaken en denken: ‘Ah nee hè…kerk op kamp…saaaaai!’

Want volgens mij hoeft kerk helemaal niet saai te zijn. Integendeel zelfs! Maar goed, dat is aan de kinderen van kampweek 1, 3 en 4  om te beoordelen 😉 Want zij hadden op zondagochtend een alternatieve kerkdienst. (Het verslag van de kerkdienst van kampweek 1 vind je op de vorige Andersumme)

Of je nu vaak, soms of nooit in de kerk komt, iedereen denkt wel eens na over levensvragen. En dat is wat we doen in de kerk: nadenken over levensvragen. Geloven gaat namelijk over levensvragen, vragen waar je niet zo 1-2-3 een antwoord op weet, waar ook vaak niet één antwoord op is. Bijvoorbeeld over hoe we zouden moeten leven, wat is goed? En wat is slecht? Waarom zijn we eigenlijk op aarde? En wat gebeurt er met ons na de dood? Vragen dus waar je langer over na moet denken, waar je verschillend over kunt denken en waarvan je niet kunt zeggen of het goed of fout is. Ik geloof bijvoorbeeld dat er een God is, maar ik kan het niet bewijzen…maar het leuke is dat degene die niet in God gelooft ook niet kan bewijzen dat God niet bestaat…

Of je jezelf nu wel of niet gelovig vindt, iedereen denkt dus wel eens na over levensvragen. En bij een aantal van die levensvragen hebben we tijdens de kampkerkdiensten stil gestaan.

Kampweek 3 had als thema Disney en het thema van de zondag was Aladdin.

Aladdin is een bekend sprookje over de arme straatjongen Ali die toevallig een wonderlamp in handen krijgt waarmee hij drie wensen mag doen…

Maar wat als jij zo’n wonderlamp zou vinden? Wat zou jij dan wensen? Waar word jij gelukkig van? Zouden we allemaal hetzelfde wensen? Of is het voor iedereen anders waar je gelukkig van wordt?

Nu zijn wij niet de eerste mensen die nadenken over deze vragen, over levensvragen. Al duizenden jaren stellen mensen dezelfde vragen als wij. De Bijbel bijvoorbeeld staat er vol mee.

De kinderen keken en luisterden naar het Godly play verhaal: de parabel van de kostbare parel. We verwonderden ons samen over dit verhaal en we vroegen ons af wat er zo belangrijk kon zijn dat je er alles voor opgeeft, of je dan gelukkig bent en wat je zou doen als je het geluk gevonden hebt. En waarom de verkoper de kostbare parel opgeeft voor al die spullen, of hij dan gelukkig is.

Na een stellingenspel mochten de kinderen in groepjes van vier een wensmachine maken en deze presenteren aan de rest van de groep. We ontdekten dat niet iedereen gelukkig wordt van dezelfde dingen. Zo ontstond er een leuke discussie over wat nu eigenlijk ‘mooi weer’ is. Geluk is persoonlijk en zal voor iedereen iets anders betekenen. En niemand is de hele tijd gelukkig. Gelukkige, minder gelukkige en ongelukkige momenten wisselen elkaar af. Zo is het leven.

Maar we kunnen elkaar natuurlijk wel geluk toewensen en daarom mochten de kinderen een gelukwens voor de komende week op een wensbloem schrijven. Deze wensbloemen lieten we opengaan in een zwembadje. En daarna werd de ochtend afgesloten met de zegenwens die ook elke zondag in de kerk klinkt:

De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. 

De Heer zal bij jullie zijn en voor jullie zorgen. 

De Heer zal aan jullie denken en jullie ​vrede​ geven.

Amen

 

 

Kampweek 4 had als thema ‘Alle dagen feest’ en het thema van de zondag was Valentijnsdag.

Valentijnsdag wordt ook wel de dag van de liefde genoemd. Op deze dag vieren we het feit dat de liefde bestaat en iedere dag om ons heen is.

Maar wat is dat eigenlijk, liefde? Is dat hetzelfde als verliefdheid? Of zijn er verschillende vormen van liefde? Kun je zonder liefde? En wat is het verschil tussen liefde krijgen en liefde geven? En ook over deze vragen hebben mensen al duizenden jaren nagedacht en  we vinden  deze terug in verhalen in de Bijbel.

Deze keer keken en luisterden de kinderen naar het Godly Play verhaal: de barmhartige Samaritaan en verwonderden we ons samen over het verhaal. Wie is nu eigenlijk een naaste? En waarom?

Na het verhaal speelden we een stellingenspel en het ‘All you need is love spel’ waarbij je in tweetallen  de liefdesmeter zo hoog mogelijk moest proberen te krijgen door vragen te beantwoorden.

We ontdekten dat liefde verschillende vormen kan hebben (romantische liefde, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde) en dat in de tijd van de Bijbel dat ook al zo was. Dat liefde soms pijn doet, dat je rekening moet houden met elkaar. Dat naar elkaar luisteren belangrijk is en dat je niet te snel op moet geven. Maar dat liefde soms ook betekent dat je elkaar los moet laten. Dat zonder liefde alles zinloos is. En waarschijnlijk werd er nog veel meer ontdekt!

Ook deze ochtend werd afgesloten met lieve wensen van de kinderen op wensbloemen voor deze kampweek. En met de zegen. Als teken dat je geliefd bent omdat God onvoorwaardelijk van ons houdt.